Ezüstérmet szerzett a párbajtőr-csapat

Vágólapra másolva!
Második helyen végzett a Balthazár, Berzsenyi, Marosi, Nagy, Rerrich, Sákovics összeállítású férfi párbajtőrcsapatunk. A magyarok öröme felhőtlen, mert még soha nem sikerült ebben a fegyvernemben ilyen szép helyezést kiharcolni. "A legjobb eredményt értük el, amit a tudásunkkal el lehetett érni" - mondja Rerrich, a csapat egyik tagja. Az aranyérmet Olaszország vitte el, a bronz pedig a franciáké.
Vágólapra másolva!

November 29-én zajlott a férfi párbajtőr-verseny négyesdöntője. Magyarország elsőként Franciaországgal mérte össze erejét, és a magyar csapat értékes 9:7 arányú győzelmet aratott. A magyar együttesből Sákovics és Rerrich három-három, Balthazár két, Berzsenyi pedig egy győzelmet szerzett. A másik ágon Olaszország 10:6 arányban győzött Anglia ellen.

A párbajtőr csapatverseny négyes döntőjének következő mérkőzése az olasz-francia és a magyar-angol összecsapás volt. Vívóink megint nagyszerűen szerepeltek, Angliát 10:6 arányban fektették két vállra. Az olaszok is veretlenek maradtak, 15:1 arányban győzték le régi vetélytársukat. Így az elsőségért az olaszok és a magyarok küzdtek.

Az olasz-magyar döntő az olaszok 9:3-as győzelmével zárult, de a magyar párbajtőr-csapat így is elégedett lehet, hiszen várakozásokon felül szerepelt. "Különösen dicséretet érdemel Rerrich, aki nemcsak jól vívott, hanem minden találatért meg is küzdött" - mondja Bay Béla edző. Rozgonyi György, a vívók mestere is kiemeli Rerrich Béla teljesítményét: "A magyar csapat legjobb embere volt, aki most szokásától eltérően nyugodtan vívott."

A magyar vívósportág most párbajtőrben is bebizonyította, hogy a magyarok a legjobb vívónemzetek közé tartoznak. Az 1948-as olimpián a párbajtőr-csapat már a selejtezők során kiesett. "Az elmúlt nyolc évben szorgalmas és rendszeres munkára volt szükség, hogy a nehéz ellenfélnek mutatkozó belgákat, luxemburgiakat, svájciakat, svédeket és franciákat mind magunk mögött hagyjuk" - mondja Rozgonyi. A harmadik helyet Franciaországnak sikerült megszereznie a briteken aratott 9:3-as győzelmével.

Egyidejűleg megkezdődött a női tőrbajnokság is két magyar indulóval. Nyári Magda az elődöntőben a hetedik helyet szerezte meg, és mivel csupán az első négy jut tovább, ő kiesett. Dömölky Lídia csoportjában harmadikként továbbjutott a középdöntőbe. A női tőrvívás magyar világbajnoka a "B" csoportban versenyzett. Két győzelmet aratott és három vereséget szenvedett, és ezzel az angol Sheehannel holtversenyben a negyedik helyen végzett. A döntőbe jutásért újra vívniuk kellett, azonban a csörtét Dömölky Lídia 4:2 arányban elvesztette, és így kiesett a további küzdelemből.

Dömölky Lídia a világbajnoki cím védőjeként esélyként indult az olimpián, kiesése csalódást okozott. "Hullámzó lelkiállapotban voltam" - mondja a vívónő. "Egyszer úgy éreztem, hogy teljesítenem kell, egyszer meg úgy, hogy otthon kellett volna maradnom Magyarországon."