A magyar tőrözők a harmadik helyre csúsztak

Vágólapra másolva!
A magyar férfitőr-csapat a döntős körmérkőzéseken vereséget szenvedett az olaszoktól és a franciáktól is. A harmadik helyért vívott küzdelemben a magyarok 9:5-re verték az amerikaiakat, így végül a bronzérmet viheti haza a magyar hatos. Az egyéni mérkőzések november 26-án indulnak, reméljük, tőrözőink azokon jobban teljesítenek.
Vágólapra másolva!

November 24-én reggel kezdtek a férfi tőrözők. A döntő körmérkőzéseinek kisorsolt sorrendje szerint először Olaszország és Magyarország csapata találkozott egymással. A második mérkőzés Franciaország és az USA között zajlott le. Az olasz-magyar mérkőzés eredménye 8:8 lett, az olaszok végül jobb találatarányukkal szerezték meg a győzelmet.

Az olaszok Mangiarotti, Bergamini, Spallino, Carpaneda összeállítású csapata ellen a magyarok Gyuriczát, Fülöpöt, Sákovicsot és Somodit állították ki. A magyar csapatban Gyuricza és Fülöp számított a biztos nagyágyúknak, míg Sákovics és Somodi eredményeitől féltek. "Gyuricza és Fülöp egy évvel korábban Rómában az olaszok ellen hét győzelmet aratott, és miután mindkettőjük, de főleg Fülöp ez évi formája és eredményei ragyogóak voltak, remélhettük, hogy győzelmeiket megismétlik" - mondja Rozgonyi György, a vívók mestere.

Mi történt? Legjobban Sákovics vívott, három győzelmet ért el, és szellemes találataiért sok tapsot kapott. Jól állta meg a helyét Somodi is a két győzelemmel. Már azt hitte mindenki, megvan a győzelem az olaszok ellen, amikor éppen Fülöp kapott ki az olasz Carpanedától, és Gyuricza is elvesztette utolsó csörtéjét Spallino ellen. "Az este legtragikusabb asszója volt Fülöp és Carpaneda összecsapása" - mondja Bay Béla, a vívóválogatott edzője. A tehetséges vívó az első menetben ragyogóan küzdött, de a Mangiarottitól elszenvedett veresége után elvesztette nyugalmát, és nem tudott több győzelmet szerezni.

"Kicsit nagy volt a pofám ez ellen az olasz ellen" - vallja be Fülöp. "Az előző évben mind a négy olaszt megvertem, és ő volt a leggyengébb köztük. Tőle nem lett volna szabad kikapnom. Ha kicsit több az agyam, akkor meglett volna" - mondja a vívó.

Így az olaszok jutottak a fináléba, ahol a franciákkal küzdtek az aranyért. A francia-amerikai találkozó végeredménye ugyanis 10:6 lett a franciák javára.

A önbizalmát vesztett magyar vívócsapatot a második mérkőzésen sem kísérte szerencse: 11:5 arányban vereséget szenvedtek a franciáktól. "Hiába biztattuk ezután a fiúkat, hogy győzni kell a franciák ellen, még nincs minden elveszve, nem tudták a szívüket visszanyerni" - mondja Bay. A Sákovics, Tilli, Gyuricza, Fülöp összeállítású csapat 11:5 arányú vereséget szenvedett a franciáktól, így a magyarok csak a harmadik helyért vívhattak az este 7-kor kezdődő utolsó körben.

Magyarország-USA - 9:5. Így a bronzérmet sikerült megszereznie a Gyuricza, Sákovics, Fülöp, Tilli, Somodi, Marosi összeállítású tőrcsapatnak. A legjobban Marosi szerepelt, négyszer győzött, Sákovics három, Fülöp és Gyuricza két-két, míg Somodi egy győzelmet szerzett.

Az első helyet a franciák elleni 9-7-es diadalukkal az olaszok szerezték meg.

Eredmények:
Franciaország-Egyesült Államok 10:6
Olaszország-Magyarország 8:8 (59:63)
Olaszország-Egyesült Államok 9:7
Franciaország-Magyarország 11:5