Dániában semmi sem bűzlik

Vágólapra másolva!
Az elégedettségi indexek európai összehasonlításában a dánok 30 éve élen állnak. Ennek okát tudósok vizsgálták.
Vágólapra másolva!
A nemzetek jelleme és a nemzeti sztereotípiák/hunyady/index.htmlHunyady György (némileg) kapcsolódó előadása az ME-n

Általánosan elterjedt nézet, hogy a magyarok nem kimondottan jókedvű népség. Talán kicsit túlzó a kifejezés, de ezt tudományos eszközökkel is többször, illetve évről évre igazolják. Évente sok országban készítenek ún. elégedettségi indexeket, melynek lényege, hogy felmérje az adott állam polgárainak hangulatát az adott ország helyzetével és saját boldogulásukkal kapcsolatban.

Ezek a felmérések persze összehasonlító elemzésben válnak érdekessé - és a média által fogyaszthatóvá. Ki ne szeretné például tudni, hogy szomszédaink, példának okáért Szlovákia vagy Románia lakói mennyire elégedettek sorsukkal. A magyarok azonban sajnos rendre az összehasonlító lista végén szoktak szerepelni. Ennek oka összetett, talán képtelenség is pontos magyarázatot adni rá.

Van azonban egy olyan ország is Európában, amely 30 éve leszoríthatatlan az elégedettségi mutatókból összeálló listák éléről: ez Dánia.

Dánia csöndes északi ország

Dánia csöndes északi ország



Az egyik legismertebb brit orvosi szaklap, a BMJ magazin decemberi számában tudósok keresték a kitartó és rendíthetetlen derű magyarázatát. A cikkben hat valószínű és kevésbé valószínű magyarázatot vizsgálnak, végül arra jutnak, hogy az északi nemzet titka az, hogy alapvetően nincsenek nagy elvárásaik.

"Ez egy Dávid és Góliát történet" - mondja a New York Timesnak a kutatás vezetője Kaare Christiansen, aki a Dél-Dániai Egyetem epidemiológia professzora. "Ha te egy nagydarab srác vagy, folytonosan elvárod magadtól, hogy a csúcson legyél és nagyon lelomboz, ha nem úgy jön ki a lépés. De ha te olyan apró vagy, mint mi, dánok, csak elvagy, nincsenek nagy elvárásaid magaddal szemben, és ha esetleg mégis nyersz, sokkal jobban esik neked."

Dánia az 1992-es Európa-bajnokság megleptéscsapata volt
Dánia az 1992-es Európa-bajnokság megleptéscsapata volt


A kutatók kizárásos alapon jutottak a végső konklúzióra, de a kutatás nem volt mentes a humortól sem. Volt például, aki a dánok szőkeségére fogta volna a derültséget. Habár korábban kimutatták, hogy a szőkék általában tényleg jobb kedvűek, ez alapján azonban Svédországnak kellene vezetnie az elégedettségi listát, hiszen náluk még több szőke lakik.

Volt olyan magyarázat is, mely szerint a jókedv valamilyen módon a génekben van kódolva. Ez szintén azon bukott el, hogy a dánok genetikailag alig térnek el szomorkásabb északi szomszédjaitól, a norvégoktól és a svédektől.

Kiderült az is, hogy a dánok teljesen elégedettek időjárásukkal is, pedig az hidegebb és felhősebb még a britekénél is. Ráadásul a dánok imádják az egészségtelennek tartott zsíros ételeket és még sok alkoholt is fogyasztanak.

A kitartó elégedettség titka az is, hogy a dánoknak nem száll a fejükbe a dicsőség: a felmérések szerint ugyanis továbbra is visszafogottan nyilatkoznak a jövővel kapcsolatban, továbbra sincsenek megvalósíthatatlan álmaik és elvárásaik. Ennek köszönhetően "évről évre örömmel konstatálják, hogy nem is bűzlik semmi Dániában" - zárul a tanulmány.