PET, a diagnosztika királynője

Vágólapra másolva!
A jövő orvostudományának fontos eszköze lehet a PET, melynek segítségével még időben kimutathatóak olyan betegségek, mint például a rák.
Vágólapra másolva!
Tudatboncolás PET-tel/gulyasbalazs/index.htmlGulyás Balázs előadása az ME-nKépalkotó eljárások az agykutatásban/magazin2/20061107kepalkoto.htmlMRI, PET, SPECT

A pozitronemissziós tomográfia, a PET a modern orvosi funkcionális képalkotó eljárások egyik leginkább használt és legmodernebb fajtája. Előadónk, Gulyás Balázs professzor szerint a funkcionális agyi képalkotó eljárások "királynője".

A PET egy olyan módszer, amellyel az élő szervezetben lejátszódó folyamatok azon nyomban és folyamatosan ("real time") megfigyelhetőek. Ennek nagy előnye, hogy a szervek működés közben vizsgálhatók, így azok rendellenességeit ki lehet mutatni. A módszer pontos, biztonságos és igen egyszerű: lényege, hogy különböző biológiai anyagokat (például glükózt vagy aminosavakat) bomlásuk során pozitront kibocsátó izotópokkal jelölnek, majd a jelölt anyagot, az ún. radiofarmakont a betegbe fecskendezik. A bejuttatott anyag eloszlását, pozitron-kibocsátását (=emisszióját) egy speciális kamerával felszerelt gép segítségével figyelik és ennek segítségével állapítják meg a diagnózist. (Az izotópos nyomjelzési technika kidolgozása és klinikai alkalmazása Hevesy György Nobel-díjas magyar tudós nevéhez fűződik.) A vizsgálat végén a számítógép feldolgozza a hozzá beérkezett információkat és a test hossztengelyére merőleges szeleteiről állít elő képet (egy-egy testrészről, de akár az egész testről), akárcsak a CT, a számítógépes tomográf. Az orvosok ezek elemzéséből következtetni tudnak a beteg állapotára.

Diagnosztika az anatómiai elváltozások előtt

Egy PET-CT felvétel

Egy PET-CT felvétel

www.pet.hu

Nagy előnye a PET-es vizsgálatoknak, hogy általában gyorsak és nem veszélyesek az egészségre, így nem terhelik meg a betegeket.

A PET fejlődése

A PET-képalkotó módszer hatalmas lehetőségeket kínál a jövő orvosi diagnosztikájában, de az orvosi kutatásokban is. Habár a gépek külalakja és szkennerei nem sokat változtak az utóbbi 15 évben, valódi forradalom ment végbe a technológiában. Ennek köszönhetően ma már képesek vagyunk képet készíteni az egész testről, de akár háromdimenziós képek előállítása sem jelent akadályt. Ugyancsak forradalmi változás megy végbe a felhasználásban: az orvosok, biológusok egyre inkább értik, mire is lehet hasznosítani az ilyen szerkezeteket. A PET eszközöknek a jövőben sokkal nagyobb szerepe lehet például a betegségek megelőzésében, valamint a gyógyszerkutatásokban.

A jövő orvostudományában van helye a PET-nek
A jövő orvostudományában van helye a PET-nek


A magyar helyzet

A szakma szerint Magyarországon évente 25-30 ezer PET vizsgálat lenne indokolt, az 1994-ben Debrecenben nálunk először felszerelt kamera azonban ennek tizedét sem képes elvégezni. Nyugat-Európa országaiban körülbelül egy millió lakosra jut egy PET-kamera, Németországban például 75 ilyen működik, melyek közül 9 PET-CT berendezés (2004-es adat). Hazánkban a debreceni mellett már több magánkezdeményezés útján létrehozott PET-központ is létrejött az utóbbi években, de még így is távol vagyunk a német statisztikától.