Kínai hajós előzte meg Kolumbuszt Amerikában?

Vágólapra másolva!
Egy Zeng Hi nevű kínai tengerész legalább hetven évvel Kolumbusz Kristóf előtt Amerikában járt - állítja egy amatőr kínai történész. A férfi egy általa nemrég vásárolt XVIII. századi kínai térkép alapján van azon a véleményen: nem az európaiak, hanem a kínaiak fedezték fel Amerikát.
Vágólapra másolva!

Liu Gang amatőr történész január 16-án mutatta be felfedezését a sajtónak. Elmondása szerint a nyilvánosságra hozatal előtt több szakértővel is konzultált, akik alaposan megvizsgálták a kérdést. "Az eredményt nem is a térkép jelenti, hanem a felfedezésben rejlő lehetőség arra, hogy a történelmet megváltoztassuk" - nyilatkozta Liu Gang a sajtó munkatársainak, aki különböző közvetett és közvetlen bizonyítékok segítségével vázolta a térképhez kapcsolódó elméletét.

Az eredetileg jogászként dolgozó, történelemkedvelő férfi 2001-ben, ötszáz dollárért vásárolt egy 1763-ból származó kínai térképet Sanghajban. A férfi észrevette, hogy az amerikai kontinenst is ábrázoló képen szerepel egy utalás arra, hogy egy 1418-as térkép másolata. Ez a felfedezés azért érdekes, mert ha a térkép valóban egy 1418-as térkép pontos mása, az azt jelenti, hogy a kínaiak jóval Kolumbusz Kristóf 1490-ben induló felfedezései előtt ismerték Amerikát.

Genovai világtérkép 1457-ből

Genovai világtérkép 1457-ből

Kolumbusz, Vasco Da Gama, Magellán Dias

Az eset kapcsán sokaknak - így Liunak is - a kínai hajózás egyik legnagyobb alakja, Zeng Hi jutott az eszébe. Róla eddig is tudták, hogy 1405 és 1433 között, korát megelőző navigációs technológiák alkalmazásával Kínától távoli területekre is eljutott. Például sokak szerint elsőként hajózott Dél-Ázsia több vidékére, Indiába, a Perzsa-öböl vidékére és Kelet-Afrikába is.

A kínai hajós eredményeiről a mai napig éles vita zajlik. Ennek oka elsősorban az, hogy kevés a hajóutakkal kapcsolatos feljegyzés és tárgyi emlék, mert később a kínai császárok az ország bezárkózásáról döntöttek és igyekeztek minden olyan emléket megsemmisíteni, ami a Kínán kívüli élettel volt kapcsolatos.

Ptolemaiosz körülbelül Kr. u. 150-ből származó térképének 1482-es másolata

Ptolemaiosz körülbelül Kr. u. 150-ből származó térképének 1482-es másolata