"Mindenkit a saját médiumán keresztül kell megszólítani."

Vágólapra másolva!
- mondja Kozma Béla, az Emitel Rt. vezérigazgatója, akivel a Mindentudás Egyeteme 100. előadása után váltottunk pár szót.
Vágólapra másolva!
Emitel Távközlési Rt.http://www.emitel.huAz Emitel hivatalos honlapja.

Mi a véleménye a Mindentudás Egyeteméről mint a PPP (Public Private Partnership) sajátos magyar változatáról? Hogy jelenik meg ez a nyilvánosság előtt, és menyiben szolgál példaként más vállalatok számára?
- A Mindentudás Egyetemének indulásakor én külföldön dolgoztam, és csak közvetve jutott el hozzám a hír, hogy az anyavállalatom, a Matáv elindított egy ilyen programot. Nagyon örültem neki, hiszen tudást, rendszerezett ismereteket adott át, és segített az embereknek eligazodni kaotikus világunkban. A mai, századik előadás is arról szólt számomra, hogy annak ellenére, mennyit hallunk a kábítószerekről, a professzor úr által elrendezett anyagból világossá vált az egész hatásmechanizmusa, ráadásul mindezt érthető nyelven hallgathattuk meg.

Kozma Béla 2003. márciusától vezeti az Emitelt

Kozma Béla

Ön szerint hol lenne érdemes javítani a Mindentudás Egyeteme programján?
Élet és tudományból

Egy távközlési vállalat első embereként mennyire látja mintaadónak ezt a kezdeményezést? Nyilván más nagyságrendekről van szó, de arra a lehetőségre gondolok, hogy egy jelentős gazdasági potenciállal rendelkező vállalat egy olyan köztestülettel, mint a Magyar Tudományos Akadémia, közös kulturális projektet indít.
- Nagyon fontos mintának tartom. Amikor az internet terjedéséről beszélünk, tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy igen hatékony eszköz. Nem csak üzleti szempontból beszélünk a fontosságáról, de azért is, mert napi kommunikációnkban már megkerülhetetlenné vált. Az internet kapcsán legtöbbször a tarifákról, a (főleg nyelvtudáshoz kötődő) tartalmakról és a számítástechnikáról kell szót ejteni. Az első kettő kapcsán már komoly programok indultak, árcsökkentés-árcsökkenés zajlott le az elmúlt időszakban, a Sulinet-expressz keretében a számítógépes ellátottság jelentősen megnövekedett. Hiába van meg azonban két tényező a háromból, ha a magyar nyelvű tartalom hiányzik. A Mindentudás Egyeteme mindenképp egy példamutató, irányadó program. Vizi professzor is arról beszélt, hogy bár megpróbálták lebeszélni a dolog elindításáról, ma már ott tartunk, hogy többen szeretnének itt előadni, ugyanis értékké vált. Az internetes honlap is nagyon látogatott, bizonyságul arra, hogy igenis van érdeklődés a színvonalas tartalmak iránt. Ne felejtsük el, hogy az előadások ingyenesen látogathatók, vagyis nem csak a pénzen, az elszántságon és az akaraton is sok múlik.

Fotó: Mayer András