Még időben elpusztítja a prosztatarákot egy újonnan felfedezett antitest

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan antitestet fedeztek fel, amely felkutatja a prosztatarákos sejteket, és még az előrehaladott stádium előtt képes elpusztítani a halálos betegséget.
Vágólapra másolva!

Az F77-nek elnevezett antitestről kiderült, hogy inkább a rákos prosztataszövetekhez és sejtekhez kötődik, mint a jóindulatúakhoz, ezáltal elősegítve a rákos szövet pusztulását - derül ki a Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) folyóiratban megjelent tanulmányból.


Az antitest egerekbe oltva szinte minden esetben (97 százalék) olyan szövethez kötődött, ahol a prosztatarák elsődleges daganatként volt jelen, valamint 85 százalékban olyan szövetekhez is, ahol a rák áttétes volt. A Pennsylvania Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy még az androgén-független tumorsejteket is felismerte, amelyek elsősorban akkor vannak jelen, amikor a prosztatarák gyógyíthatatlan.


Az F77 a tanulmány szerint "a prosztatarákos sejtek közvetlen sejthalálát indította meg és hatékonyan megelőzte a tumor kialakulását". A normál szövetet, illetve a test más részein, például a vastagbélben, vesében, méhnyakban, hasnyálmirigyben, tüdőben, bőrben vagy húgyhólyagban található daganatos szöveteket ugyanakkor nem vette célba.


Az antitest ígéretesnek tűnik a prosztatarák diagnosztizálásában és kezelésében, különösen az androgén-független metasztatikus prosztatarák esetében, amely gyakran a csontokra is átterjed, és nagyon nehéz kezelni. Az ilyen típusú daganatok ötéves túlélési aránya jelenleg mindössze 34 százalék.


Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a férfiak körében a prosztatarák számít a második leggyakoribb rákbetegségnek, és világszerte körülbelül félmillió ember halálát okozza évente.