Életmentő lehet, ha a gyerekek felismerik a stroke-ot

Vágólapra másolva!
Életeket menthet, ha a gyerekek fel tudják ismerni az agyi érkatasztrófák (stroke) tüneteit, és szükség esetén tárcsázni tudják a mentőket, mivel három órán belüli kezeléssel jelentősen csökkenthető az agykárosodás mértéke.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók 515 hatodik osztályos gyermeket vontak be vizsgálatukba, melynek során egy részük három éven át évente négy tanítási órán hallott a stroke tüneteiről. A gyerekeknek otthon is elő kellett adni, amit az iskolában hallottak, megtanítani szüleiknek és más felnőtteknek a tünetek felismerését és a segélyhívás szükségességét - derül ki Kathleen Conley, az Ypsilanti-i Kelet-Michigani Egyetem egészségnevelő professzora által végzett vizsgálatból.


Az oktatás megkezdése előtt tesztelték a résztvevők stroke-kal kapcsolatos ismereteit. Az előzetes és a második év utáni teszten nyert eredmények szerint az oktatásban részesülő gyerekek többet tudnak a betegségről, és hajlandók is voltak hívni a mentőt a tünetek észlelésekor. A Conley szerint igen biztató eredményeket részletesen a Health Promotion Practice című folyóirat januári számában publikálják.