Ne edd magad depressziósra!

Vágólapra másolva!
A feldolgozott és zsíros ételekben gazdag étrend növeli a depresszió kialakulásának kockázatát. Nem biztos tehát, hogy aki duci, az boldog is.
Vágólapra másolva!

A University College London által készített tanulmányból kiderül, hogy a zsíros ételekben gazdag étrend növeli a depresszió kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben az is kiderül, hogy a friss zöldségekben, gyümölcsökben és halban gazdag menü meggátolhatja a depresszió megjelenését.

A londoni egyetem kutatásában 3486 embert vizsgáltak, akik között volt egészséges étrenden élő, de akadtak olyanok is, akik főként zsírban sült ételeket, feldolgozott húsokat, zsír dús tejtermékeket és édesített desszerteket fogyasztottak. Az egészséges életmód egyéb tényezőit, például a nem dohányzást és a rendszeres testmozgást is figyelembe véve, azok körében, akik egészséges étrenden élnek, 26 százalékkal alacsonyabb a depresszió kockázata, mint a feldolgozott élelmiszereket fogyasztóknál. A zsíros élelmiszerekben gazdag étrenden élők esetében 58 százalékkal magasabb volt a depresszió kockázata, mint az egészségesen táplálkozók esetében.

A zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidáns védő hatást gyakorolhat, mivel a korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy a magas antioxidáns-szint összefüggésben áll a depresszió alacsonyabb kockázatával. A gyakori halfogyasztás azért nyújthat védelmet a depresszió ellen, mert nagy mennyiségben tartalmaz olyan többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek az agyi aktivitást serkentik.

A kutatók úgy vélik, hogy az egészséges étrend azért jelent muníciót a depresszióval szemben, mert a sok különbözőféle élelmiszerből származó tápanyag fogyasztása kombinált hatást gyakorol, azaz nem egyetlen tápanyag hatása dominál.