A kómában elfelejtett horvátul, de megtanult németül

Vágólapra másolva!
Tökéletes némettudással ébredt kómájából egy 13 éves lány Horvátországban, viszont elfelejtett horvátul.
Vágólapra másolva!

Sandra Ralic bár csak 24 órán át volt eszméletlen, felébredése óta mégis képtelen anyanyelvén megszólalni. Németül ugyan tanulgatott korábban - könyveket olvasott, német nyelvű tévéműsorokat is nézett -, ám messze nem tudott folyékonyan társalogni a nyelven. Most viszont tökéletesen beszéli a németet. A spliti kórház orvosai egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni.


"Sosem lehet tudni, hogy az agy miként reagál ilyen traumára. Természetesen vannak elméleteink, de a beteg személyiségi jogai miatt jelenleg nem mondhatunk többet" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap Dujomir Marasovicot, a kórház igazgatóját.


"Régen az ilyen eset csodának minősült volna, de mi jobban szeretjük azt hinni, hogy van rá ésszerű magyarázat, csak még nem leltük meg" - hangsúlyozta Mijo Milas horvát pszichiáter.


Emlékeztetett arra, hogy nem egy hasonló eset történt már a világban, mások is feléledtek úgy kómájukból, hogy idegen nyelven beszéltek, sőt akadtak, akik ókori - egyiptomi vagy babiloni - nyelven szólaltak meg.