A medúza fénye segíthet felismerni a rákot

Vágólapra másolva!
Brit tudósok felfedezték, hogy azok a fehérjék, amelyek a medúzák foszforeszkálását is okozzák, segíthetnek felfedezni a daganatot még annak kezdeti stádiumában.
Vágólapra másolva!

A módszer egyik kidolgozója, Norman Maitland abban bízik, hogy ez a technika akár tízszer hatékonyabbnak fog bizonyulni, mint a CT-gépek. "Nehéz észrevenni a test mélyén növekvő daganatot, pedig az idejekorán felállított diagnózis életbevágó a későbbi kezelés szempontjából." - nyilatkozta a Daily Mail-nek a kutató. "Módszerünk lényege, hogy a foszforeszkáló medúzából kinyert fehérjéket az emberi szervezetbe juttatjuk. Ezután egy speciális kamerával figyeljük őket. A vegyület világítani fog, ha rákos sejtet észlel." - teszi hozzá. Maitland, aki a Yorki Egyetem munkatársa, egy ártalmatlan vírust használt, hogy a fehérjét a daganatba juttassa.

A CT-gépek csak akkor fedezik fel a tumort, amikor az már több ezer sejtből áll. Ezzel szemben az új módszer már kevesebb, mint száz sejtnél felismeri a bajt - pedig még csak a fejlesztésének kezdetén járnak. A kutatók remélik, hogy amellett, hogy nagyobb hatékonysággal fogja felfedezni a daganatot, abban is segíteni fog, hogy nyomon tudják követni a terjedését, és azt is, hogy egy kezelés után újra kialakul-e a rák.