Viharos siker a Margit-szigeten

Tóth Gabi és Szarka Tamás
Tóth Gabi és Szarka Tamás
Vágólapra másolva!
Szarka Tamás Esthajnal koncertjén állva tapsolták meg Reviczky Gábort.
Vágólapra másolva!

„Pont Reviczky alatt..." – méltatlankodott egy úr a közönség soraiból, aki velem együtt a közönségtér és büfé közti átjáróban rekedt. A fővárosi vihar előszele, egy óriás zivatar formájában csapott le a Margit-szigetre, így többedmagammal kerestünk fedett helyet, hogy onnan hallgassuk tovább az előadást. Hogy milyen volt Reviczky? A szeme sem rebbent, és ahogy az ország egyik legnagyobb színész óriásához illik, tette a dolgát. Reviczky Gábor olvasta fel Szarka Tamás novelláját, amit Puci Béla és a marosvásárhelyi események tiszteletére írt.

Mondhatná a kedves olvasó, előre lehetett tudni, hogy jön a vihar, hiszen napok óta erről írt, beszélt mindenki. Így van, ezzel együtt szép számmal mentek el a koncertre pénteken este, a Margit-szigeten, a Szabadtérin megnézni Reviczky Gábort, Szarka Tamást és Tóth Gabit egy színpadon. Szarka Tamás zenéjét saját zenekara és a Parno Graszt közösen szólaltatták meg. A teltház csak azért maradt, mert sokan otthon maradtak a meteorológiai előjelzések miatt.

Tóth Gabi és Szarka Tamás fotó: Horváth Edit

Reviczky Gábor felolvasása után elült a zivatar, és a nézők visszabátorkodtak a helyükre. Közben a színfalak mögött azon tanakodtak, hogyan tovább. Végül abban maradtak, hogy legyen a rövidebb verzió, és gyorsan zárják le az előadást, így hát a finálé a tervezett másfél óra helyett az első óra végén jött. Mert ugye a viharos sikert senki sem szó szerint szokta érteni.

Írhatnám, hogy Szarka Tamásnak még a viharral is szerencséje volt, mert az Esthajnal lemez lényegét sikerült bemutatni, de valójába Szarka Tamásnak a közönségével van szerencséje. Máskülönben, hogy is merne megkockáztatni augusztus 19-én színházi koncertet, amikor a város, sőt az ország tele van ingyenes rendezvényekkel? Az persze nyilvánvaló, hogy a Reviczky közönsége sem maradt otthon ezen az estén.

Tóth Gabi és Szarka Tamás fotó: Horváth Edit

Hogy mit kérdez a kedves olvasó? Hogy milyen volt a koncert? Azt hiszem, ez a kedves olvasót aligha érdekli, hisz, ha valóban kíváncsi lett volna, ott ült volna megnézni az előadást. Higgye el nekem, hogy nincs az az írás, ami visszaadja egy koncert hangulatát. Ne várja egy tollforgatótól vagy egy fotóriporttól, de még egy televízió közvetítéstől sem, hogy visszaadja a koncert vagy egy színházi előadás élményét. Tudom, miről beszélek, hisz 1994 óta elég sok koncertet, színházi és operaelőadás közvetítésében vehettem részt. A rendező kávéhordó segédjeként kezdtem. Leírhatnám a véleményem... Egyébként meg dehogy írnám! Nekünk, a közönségnek elég az élmény, amit ezek az emberek, ezek nóták, ezek a zenék adtak. Meghagyom a több éve alkotói válságtól szenvedő pályatársainak, hogy minősítsék a Margit-szigeten közönségsiker learató kollégáikat. Ennek úgy is nagy divatja van.

Szóval, hogy még mindig azt kérdezi, hogy milyen volt a koncert? Jó. Higgye el nekem, jó volt. Sajnáljuk, hogy vihar miatt néhány nóta elmaradt. És maga pedig sajnálhatja, hogy kimaradt ebből az élményből.

Szerző: Tóth Tamás Antal