Két jelentős jazz-koncert is lesz ősszel a Müpában

Balázs Elemér Group
Vágólapra másolva!
Szeptember 30-án az egyik legnépszerűbb hazai jazz-zenekar, a Balázs Elemér Group a 2007-es Early Music albumának anyagát adja elő a Müpában a lemezen is hallható énekesnő, Nuria Rial közreműködésével. Október 7-én pedig először lesz hallható a Müpában a Gadó Gábor Quintet.
Vágólapra másolva!

Két nagyszabású jazz-koncerttel folytatódik a Müpa őszi sorozata. Szeptember 30-án a Balázs Elemér Group adja elő a 2007-ben megjelent, Early Music című albumának anyagát. A jazzdobos Balázs Elemér 2000-ben azzal a céllal alapította meg együttesét, hogy a jazz világát úgy tegye közérthetővé mindenki számára, hogy közben a művészi igényesség se csorbuljon. A formáció ismertsége a határokon is túlnyúlik: rendszeres fellépője a hazai és külföldi jazz-, illetve világzenei fesztiváloknak és koncerthelyszíneknek. Az együttes dallamközpontú hangzásvilágában keverednek a térben és időben is különböző zenei motívumok.

A Balázs Elemér Group Forrás: Origo

A zenekarvezető Balázs Elemér repertoárjában a jazz mellett tökéletesen megfér a magyar és kelet-európai népzene, a gregorián, a reneszánsz és a barokk muzsika is. Kifejezetten közel állnak hozzá Pergolesi, Purcell, Händel és Bach művei, akiknek munkássága gyakran szolgál inspirációjául. Szeptember 30-án is ezt a korszakot idézi majd meg az együttes, mégpedig a 2007-ben megjelent Early Music című albumuk felelevenítésével. A koncert különlegessége, hogy bár a zenekar összetétele időközben megváltozott, a Fesztivál Színházban az eredeti felvételen is hallható katalán énekesnő, Nuria Rial szólaltatja majd meg a dalokat eredeti harmonizációban, amire a jazzmuzsikusok improvizációval reflektálnak majd. Az est másik különleges vendége a zenekarral egyidős ifj. Balázs Elemér lesz.

Gadó Gábor Forrás: Hrotko Bálint

Gadó Gábor világviszonylatban is a legmegbecsültebb jazzgitárosok körébe tartozik. Csaknem 30 éves pályafutását több jelentős elismeréssel is díjazták itthon és külföldön is: 2003-ban a francia L'Académie du Jazz pedig

neki ítélte az év európai jazzművészének járó Bobby Jaspar életműdíjat.

Az eleinte ifj. Rátonyi Róberttel, Snétberger Ferenccel, László Attilával, Szakcsi Lakatos Bélával, Balázs Elemérrel és Oláh Kálmánnal zenélő Gadó az 1990-es évek eleje óta vezeti saját formációit, de jelentek meg albumai szólóban és vendégekkel is. Bár a felállás sokszor változik, a Gadótól megszokott intim, intellektuális zenei élmény állandó. Az évek óta Franciaországban élő zenész magyarországi kvintettje már jóideje együtt zenél, de

ez lesz az első alkalom, hogy ez a felállás fellép a Müpában.

Ávéd János és Bacsó Kristóf fúvóspárosa tökéletesen társul Gadó gitárjátékához, akárcsak a Horváth Balázs nagybőgőssel és Halmos András dobossal felálló ritmusszekció. „A zene, amit játszunk, egy intim attitűdből bontakozik ki, távol áll minden trendi befolyástól. Mindig van egy gyökérgondolat vagy princípium, ami elindítja a kreációt: tehát nem zenéből születik, hanem egy nézőpont szülte állapotból” – fogalmazta meg Gadó a zenekar ars poeticáját.