Mennyire ismeri a karácsonyi slágereket?

Mariah Carey
Mariah Carey visits the Empire State Building on December 6, 2016 in New York City. | Verwendung weltweit
Vágólapra másolva!
Manapság sokan már csak a bevásárlásokkor találkoznak karácsonyi dalokkal, és maguktól már alig raknak be egy-egy jó, az ünnep hangulatához passzoló zenét. Ezért az is könnyen előfordulhat, hogy kizárólag a Last Christmas és társai mennek vég nélkül az ember fejében, és kimaradnak olyan régi dalok, amelyek már hosszú évtizedek óta sokaknak segítenek a hangolódásban, de éppen az áruházi zenekínálat miatt szorulnak ki a fejekből. Játsszon egyet, és találja ki a 10 legjobb eladási adatokkal rendelkező karácsonyi dalt egykori borítoja alapján! Kvíz.
Vágólapra másolva!

Kvízünkkel játékosan ismerheti meg a 10 legjobban fogyó karácsonyi kislemezt az amerikai eladások alapján. Azért választottuk az amerikai piacot, mert a zenefogyasztás tekintetében ez a legnagyobb a világon. Az eladási adatok pedig egy másik kérdés a témában. Elsősorban azért, mert 1991-ben történt egy váltás, és mi az azóta használt rendszerhez igazodtunk. 1991 óta ugyanis a Nielsen SoundScan információs és forgalomszámláló rendszere

a legelterjettebb, ha a zenefogyasztás méréséről van szó

Amerikában vagy Kanadában. Mi az ő mérésük alapján összeállított listával dolgoztunk. Érdemes tudni, hogy az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége is mér fogyasztást, de a Nielsen rendszere és adatai szélesebb körben használtak. Többek között a Billboard magazin is rájuk hivatkozva állítja össze hetente a Hot 100-as listáját. A Nielsen által meghatározott példányszámokba az egyes eladóhelyek vonalkódos adatain túl 2003 óta már a digitális eladások és egyéb lejátszási, streamelési adatok is bekerülnek. A kvízhez segítségül szolgálnak az egyikori kislemezek borítói, vagy ha külön nem jelentek volna meg a dalok, akkor az azokat tartalmazó nagylemezeké nyújthat támpontot. Jó szórakozást!

Lapozzon, és indítsa el a zenéket!