Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált rendeznek Budapesten

Vágólapra másolva!
Az Interkultur Hungária NKft. és a Müpa április 9. és 12. között immár tizenhatodik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált. A rendezvénynek köszönhetően 1988 óta gyűlnek össze Budapesten évről évre a hazai és nemzetközi kórusvilág énekkarai. Az idei találkozón 15 ország 35 kórusa vesz részt, több mint ezer énekessel. 
Vágólapra másolva!
Forrás: BNKF

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny a nemzetközi kórusvilágban 1988 óta komoly tekintélyt vívott ki magának, sok magyarországi, valamint a határokon túl élő magyar ajkú énekkar számára pedig a szakmailag elérhető és anyagilag vállalható nemzetközi megmérettetés gyakorlatilag egyetlen lehetőségét jelenti.

A budapesti verseny

a magyar kórusmozgalom legfontosabb hagyományává vált.

Sokszorosan bizonyította a magyar zenei életben betöltött hiánypótló funkcióját, ezért két évtizede folyamatosan élvezi a kulturális tárca támogatását. A fesztivál programjában hangsúlyos szerepet kapnak a konzultációk, a minősítő hangversenyek, a személyes szakmai tanácsadás, illetve a barátság koncertek is, amelyeknek legfőbb célja az, hogy az énekesek, kórusok megismerjék egymást és egymás kultúráját.

Forrás: BNKF

A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen az énekkarokat a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságai zsűrizik. Az InChoral nevű értékelési rendszer három évtizedes tapasztalaton valamint számos nemzetközi kóruszenei szakember véleményén és tanácsán alapul. A szisztéma célja, hogy a kórusoknak áttekinthető, részletes visszajelzést adjon munkájukról és teljesítményükről, ami segíti őket fejlődésükben és további munkájukban.

A hagyományos kategóriák mellett a Musica Sacra és a Jazz, Pop, Modern kategóriában is összemérhetik erejüket a kórusok. A kategóriaversenyeket a BMC Zenepalotában rendezik.

Újdonságként idén lehetőség nyílik a Nyitó- és Záróhangversenyen való közreműködésre is: április 9-én, a Nyitókoncerten a Bach: János-passió szcenikus előadásának koráljaiban énekelhetnek az arra jelentkező kórusok, április 12-én, a Záróhangversenyen pedig a kategórianyertes énekkarok Nagydíjas Versenye után Carl Orff: Carmina burana című művének előadásában vehetnek részt a kórusok vállalkozó tagjai.

Mindkét hangversenynek a MÜPA ad otthont, kiváló énekes szólisták, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével, vezényelni pedig a rendezvény művészeti vezetője, Hollerung Gábor Liszt-díjas, Érdemes Művész karmester fog.