Versbe szedték Orbán március 15-i beszédét

Orbán Viktor  2016. március 15.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója
Budapest, 2016. március 15. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóján rendezett állami ünnepségen Budapesten, a Múzeumkertben 2016. március 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Péterfy Gergely a miniszterelnök március 15-i beszédét szedte versbe, pár sorba sűrítve bele a hívószavakat. Ebben a kis versben minden benne van a „magyargyűlölő bolsevik”-től, a „botcsinálta filozófusok”-on keresztül az „emberjogi falkák”-ig.
Vágólapra másolva!

„Pesten nyomát sem találjuk a botcsinálta filozófusok délibábos látomásainak vagy

– mondta Orbán Viktor a Brüsszelt és a baloldalt ostorozó március 15-i beszédében.

Orbán Viktor március ünnepi beszéde a Múzeumkertben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A menekültválságról szólva nemcsak „lányainkra és asszonyainkra vadászó bandák”-ról beszélt, de „javíthatatlan emberi jogi harcosok falkái”-ról is, akik szerinte leküzdhetetlen vágyat éreznek, hogy kioktassák és megvádolják a magyar kormányt, valamint humanitárius ügynek állítsák be a kultúránkat fenyegető népvándorlást. A politikáját kritizálók Orbán szerint nem a 48-as forradalom örökösei, hanem az internacionalista hagyományé, amelynek

„vérvonala a jakobinus elődöktől 1919-en keresztül a II. világháború utáni kommunizmusba, a magyar szovjetvilágba fut”.

Péterfy Gergely, a Kitömött barbár szerzője versbe szedte és a Facebookon megosztotta a beszéd legerősebb szóképeit. Így költészetté párolva még szebben átjön a harcias szónoklat történelmivé duzzasztott ellenségképe, mellyel a lírai én azonosul.

"Mától én is filozófus lettem.
Botcsinálta. Kielégületlen.
Emberjogi falka. Fáradt,
vérgőzös, mint egy gazdaállat.
Kívánlak, mint egy hervatag virágot -
mint jakobinus a délibábot.
Arctalan világerő, bezárva
Egy magyargyűlölő bolsevik krónikába."

Fittyet hány a politikai korrektségre

Nem Orbán az első politikus, aki versben találja saját szavait. Donald Trump beszédeiből például decemberben adtak ki kötetet, a republikánus elnökjelöltségi versenyben élen járó milliárdos beszédein egy betűt sem változtatott a kiadó. A kötet szerkesztője azon ironizált, hogy Trump egy költészeti kincsesbánya, aki a legnagyobb művészekhez hasonlóan fittyet hány a nyelvtan és a politikai korrektség szabályaira, mert csak az igazságot tartja szem előtt.

Donald Trumpnak már egy egész kötet született a beszédeiből Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Habony haikuja

Itthon is van már ennek hagyománya. A magyar politikusok, közszereplők, a politikához köthető megmondóemberek megnyilvánulásaiból szemezget a Mindennapi politikai líra tumblr, ahol Habony Árpád beszólásából haiku, Bayer Zsolt és Gyurcsány soraiból pedig politikai költészet lesz.