Mégsem kell a közmédiának Péterfy Kitömött Barbárja

péterfy
Vágólapra másolva!
Péterfy Gergely könyvéért az író szerint röhejes összeget fizettek volna. A Magyar Rádió kereste meg az írót, az utolsó pillanatban hirtelen mégis lefújták a hangjáték elkészítését. Péterfy kissé furcsállja az egészet.
Vágólapra másolva!

Az író a Facebook-oldalán osztotta meg a történetet. Péterfyt állítása szerint néhány hónapja keresték meg a Magyar Rádióból, mert hangjátékot szerettek volna készíteni egyik regényéből, a Kitömött Barbáról.

- írta Péterfy a bejegyzésben.

Az író végül igent mondott, levelezni kezdett az MTVA-val, "már arról volt szó, hova küldjem a számlát (egy röhejes összegről)" - állítja az író.

"Most meg jön egy levél, hogy az MTVA nem támogatja, hogy hangjáték készüljön a regényből. Aki tudja, mesélje már el nekem, hogy működik az ilyesmi?" - folytatja az író.

Majd feltesz egy kérdést: vajon valaki valahol most vette észre, hogy ki a regény írója? "Most értek össze a szálak? Vagy szegények kifutottak a büdzséből?" - írta Péterfy.

Egy különleges barátság

A Kalligram Kiadó gondozásában 2014-ben megjelent megjelent Kitömött barbár Kazinczy Ferenc és Angelo Soliman barátságán keresztül mutatja be a felvilágosodás utáni időszakot.

Aki tudja, mesélje már el nekem, hogy működik az ilyesmi? Forrás: Müpa

A cselekmény szerint Kazinczy hét éves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban.

Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel és megismerje férje és egy különös idegen történetét.

Angelo Soliman Forrás: http://medievalpoc.tumblr.com/

A József Attila-díjas író tíz évig írta a regényt,

szereplőivel szinte együtt élt: házának sziklakertjébe néhány méretes kődarabot vitt Kazinczy egykori széphalmi birtokának istállófalából, bécsi levéltárakban komoly kutatásokat végzett a regénye hátteréül szolgáló történelmi korszakról.

A regény 2015-ben megkapta az Aegon Művészeti Díjat.