Amikor egy politikus azt mondja magáról, hogy jóképű

NRA Holds Its Annual Meeting In Nashville GettyImageRank3 HORIZONTAL Talking USA Tennessee Nashville POLITICS Donald Trump 2015 PersonalityInQueue FeedRouted_NorthAmerica NRA Annual Meeting & Exhibits NRA-ILA Leadership Forum
NASHVILLE, TN - APRIL 10: Donald Trump speaks during the NRA-ILA Leadership Forum at the 2015 NRA Annual Meeting & Exhibits on April 10, 2015 in Nashville, Tennessee. The annual NRA meeting and exhibit runs through Sunday. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A tengerentúli republikánus elnökjelölt, Donald Trump beszédeit, interjúit és tweetjeit versbe szedve adják ki december közepén az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A HarperCollins szerint Trump egy költészeti kincsesbánya. A kötet szerkesztője, Har Seely három évtizednyi termésből válogatta ki a politikus csúcsteljesítményeit, és a versek megalkotása során egyetlen betűt sem változtatott az eredeti mondatokon.

Trump szaval Forrás: AFP/Justin Sullivan

Mutatunk is egy erős példát, a költemény címe szerintünk lehetne Azok a nők.

Galádul rám támadtak
Azok a nők.
Persze nagyon nehéz nekik
Engem támadni a képem miatt,
Mert annyira jóképű vagyok.

Mégis galádul rám támadtak
Azok a nők.

A kiadó szerint Trump spontán költeményeit eddig hagytuk elveszni. Pedig Trump mindent bevet: csakúgy, mint a legnagyobb költők és írók, fittyet hány a nyelvtan és a politikai korrektség szabályaira, mert csak az igazságot tartja szem előtt - ironizált a kiadó munkatársa.

Har Seely hat hétig bújta Trump beszédeinek leiratait, hogy felhozza a legszebb igazgyöngyöket a mélyből. Szerinte egyébként Trump beszédei szórakoztatóak, méghozzá azért, mert ő egyszerűen csak odaáll a mikrofonhoz, és mondja, ami csak az eszébe jut.

Nem Trump az első amerikai politikus, aki egy verseskönyvben találja magát. Korábban hasonló módon publikálták Donald H. Rumsfeld "egzisztenciális költészetét".

Habony, Bayer, Gyurcsány, L. Simon

A legmagasabb rendű költészet kedvelőinek a magyar politikusokra sem lehet panasza. A magyar politikusok, közszereplők, a politikához köthető megmondóemberek megnyilvánulásaiból szemezget a Mindennapi politikai líra tumblr.

Amikor rábukkantunk a különös oldalra, azonnal kifejeztük elismerésünket Habony Árpád haiku-ja iránt, amiben a lét legmélyebb kérdései sűrűsödnek össze.

Nem vagyok közsze-
replő, ezért nem vála-
szolok semmire.

Azóta újabb remekművek kerültek fel, például Bayer Zsolttól, amiben a félelmetes borzongástól egy kesztyűbábot szóba hozva alig hat sor alatt jut el a szerző a kakilásig.

Igen, megint ugyanaz az érzés.
Az a félelmetes borzongás, mint mindig,
amikor Gyurcsány Ferenc kesztyűbábja kiad egy nyilatkozatot.
Kiad egy nyilatkozatot, mond valamit, beszél,
vagy csak úgy néz, esetleg jön-megy, vagy kakil.

Vagy itt van Gyurcsány Ferenc erősen induló verse, ami nyílvánvalóan egy posztmodern Shakespeare-parafrázis.

Bezárkózni vagy kaput nyitni?
– ez itt a kérdés.
Az európai polgárok jelentős ré-
sze félelmeitől vezetve
a bezárkózásra hajlik.
L. Simon László is tud, ha akar Fotó: Polyak Attila - Origo

De L. Simon Lászlótól is találunk ütős strófákat. Az alábbi pár sor zaklatottsága például páratlanul adja vissza a villamos zötyögését, és az elbambuló ember zavartságát, ahogy újra és újra ráeszmél a körülötte lévő valóságra.

Mikor először jártam Rotterdamban,
arról jöttem rá, hogy rossz irányba szálltam fel
a villamoson,
hogy egyszer csak rájöttem, hogy én vagyok egyedül fehér ember
a villamoson.