Töltényhüvelyből rakta ki Putyin arcát

putyin töltény
Vágólapra másolva!
Putyin világszerte egyre több művészt ihlet meg, de nem biztos, hogy mindig olyan boldog ettől a népszerűségtől. Egy fiatal ukrán művésznő most például azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy töltényhüvelyekből rakta ki a karizmatikus orosz vezető monumentális portréját.
Vágólapra másolva!

– mondta Daria Marchenko, A háború arca című Putyin-portré alkotója, akinek azóta is a falán lóg a kép. A szokatlan technikával készült műhöz 5000 töltényhüvelyt használt, amiket egytől-egyig a háború sújtotta Kelet-Ukrán területeken gyűjtöttek össze.

A megzavart élet szimbóluma

„A háború sajnos rengeteg alapanyaggal látja el a hozzám hasonló művészeket” – nyilatkozta a 33 éves művésznő, aki szerint a világ nem képes felfogni, hogy hazája mennyi mindent vesztett el a harcok során.

Az első maréknyi töltényhüvelyt a barátjától kapta, aki maga is az orosz agressziót ellenző EuroMaidan mozgalom tagja. A többit pedig olyan ismerősök szállították, akik gyakran járnak a keleti országrészben.

„A töltényhüvely a megzavart élet szimbóluma”

– árulta le Marchenko az AFP hírügynökségnek, majd arról is beszélt, hogy a műtermében tartott hatalmas portré arckifejezése folyamatosan változik. ”Van amikor büszkén, máskor zavartan vagy épp komolyan néz rám. (…) Olykor egy szovjet plakáthoz hasonlít, máskor pedig Supermanre”.

Más mint a többi

Marchenko úgy véli, a mostani háború más, mint a többi, mert alapvetően egy hazugságra épül. A töltényes Putyin-portré amúgy csak az első darabja egy öt részes képsorozatnak, ami A háború elemei címet viseli majd. A művész mind az öt alkotáshoz hadieszközöket használ alapanyagként, a következő művét például lőfegyverekből készíti majd.

Putyin Herkulesként küzd Forrás: AFP/Vasily Maximov

Putyin persze nemcsak Ukrajnában, hanem Oroszországban is kedvelt festészeti téma,

de ott általában heroikusabb színben mutatják be a vezért.

Moszkvában nyílt olyan kiállítás, amely a Nyugat szörnyeivel leszámoló Herkulesként ábrázolta, egy másik orosz galéria egyik festményén pedig derűs mosollyal fenekeli el a térdére fektetett Obamát.

Érdekli a kortárs művészet

A pár évvel ezelőtti Pussy Riot-botrány megmutatta, hogy

Putyint nagyon is érdekli a kortárs művészet, ha az róla és politikájáról szól.

Esztétikai álláspontját ráadásul hajlamos némi erődemonstráció kíséretében kifejteni, ami nem jelent sok jót a rendszerén élcelődő alkotóknak.

Daria Marchenko ennek ellenére bízik abban, hogy a kép akár meg tudja lágyítani az orosz elnököt is meglágyíthatja kicsit: "Lehet, hogy naiv vagyok, de abban reménykedem, hogy legalább elgondolkodik, és felteszi magának a kérdést, szeretné-e, ha így emlékezne rá az utókor".