Jöttünk, láttunk... maradunk! Elsőfesztiválozók a Volton

Volt fesztivál 2014, fesztiválozó, Sopron, koncert, tömeg esernyős
Vágólapra másolva!
A második napon alapos kiképzést kaptak a soproni fesztiválozók a sár, a szakadó eső és a jobbnál jobb  koncertek kombinációjából.
Vágólapra másolva!

Bár a fesztiválozás körülményeit kifejezetten nehezítő, a zápor és a zivatar között folyamatosan ingázó időjárás köszöntötte tegnap délután a Voltra érkezőket, ez láthatóan nem csökkentette az MGMT- vagy Icona Pop-rajongók lelkesedését. A jó koncertek egyértelműen lenyomták az eső támadását.

Volt Fesztivál 2014 Forrás: Origo

Az elmúlt évekhez hasonlóan természetesen nem az első nap volt a legelső, hiszen már kedden megtartották a mostanra megszokottá vált nulladik napot, amelyen magyar zenekarok léptek fel, a Nagy-szín-pad Tehetségmutató névre keresztelt, kifejezetten a szigetes fesztiválokra együtteseket turbózó rendezvénysorozat keretein belül. Ennek győztese, a Mary PopKids egyébként vasárnap este a tényleges nagyszínpadon lesz látható az Arctic Monkeys előtt kettővel, de Kama tegnap még a Random Trip keretein belül tolta.

Kama a Volton Forrás: Origo

Már kora délután nyilvánvaló volt a fesztiválozóknak, hogy csak idő kérdése, mikor érkezik meg a felhőszakadás Sopronba. A nagyjából tízfokos hőmérséklet-csökkenés akár aggodalommal is eltölthette volna a fesztiválozókat, de ez természetesen nem történt meg. A szervezők felkészültek, a shopban a zenekaros trikókon és pulcsikon kívül esőköpeny is kapható. Így aztán elég jól kirajzolódott, hogy kik a rutinos fesztiválozók: a többség saját esőkabátban próbált elcsúszkálni egyik helyszíntől a másikig, miközben a hangosbemondókon keresztül megnyugtató hangon informálták a közönséget arról, hogy minden rendben lesz, a programok nem maradnak el.

Bár elsőre szinte mindenki az MGMT-t kiáltotta, mint a nap legjobban várt előadóját, az édes-bús koncertet (leszámítva persze az igazán nagy slágereket) elég lagymatag érdeklődés fogadta. Nem úgy, mint a nagy felháborodást kiváltó Kids című klipjüket.

Ben Goldwasser a koncertjük előtt adott interjúban arról mesélt, hogy a rendező hosszú ideig rendszeresen kapott fenyegető leveleket szülőktől.

– Én mondjuk kifejezetten büszke vagyok erre a klipre. A videók arra jók, hogy vizuális atmoszférát teremtsenek a zenének, és ettől sokkal könnyebben memorizálhatóvá válik a dal a rajongók számára.

Egyébként Európában ő is sok mindenen meghökkent. Sopront és környékét gyönyörűnek találta, rengeteget fotózott, sétált. Legelső európai koncertjüket Londonban adták, és a mai napig jól emlékszik, mennyire megdöbbent a rengeteg részeg tinédzseren.

– Nagyon meglepődtem, hiszen nálunk a törvény ezt nem engedi. Huszonegy év alatt nyilvános helyen sehol nem fogyaszthatnak alkoholt.

Ben Goldwasser, MGMT Forrás: Origo

A párhuzamosan futó Icona Pop viszont gyakorlatilag dupla telt házat vonzott be, és bár ebben szerepe lehetett annak, hogy a közönség fele így legalább fedett helyen táncolhatott, az utólag megkérdezettek nagy része élete egyik legjobb koncertjének nevezte a svéd duó előadását. Ehhez hozzá tartozik, hogy a megkérdezettek többsége saccra éppen a nagykorúság határának valamelyik oldalán áll. És bár arra a kérdésre, hogy melyik programok érdeklik őket a legjobban, felsoroltak egy-kettőt a headlinerek és a magyar előadók közül is, nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag bárminek ugyanolyan lelkesedéssel örültek volna, annyira magával ragadta őket a fesztiválhangulat. Egy idén érettségizett lány Volt-bérletet kapott ajándékba a szüleitől, most van kint sátorral először fesztiválon, ahogy a baráti társasága nagy része is. Már kedden kijöttek, imádják a kemping hangulatát, imádják a sátrak közti botladozást, imádják a vicces, egymásba illeszthető műanyag söröskorsókat – imádnak lényegében mindent, ami szembejön a Volton.

Forrás: Origo

Az tehát egyértelmű, hogy a fesztiválhangulat magasan ver bármilyen fellépőt (kivéve az Arctic Monkeyst, ugye, ami valószínűleg az év leggyakrabban leírt mássalhangzó-torlódása), az viszont kérdés, hogy mi kell ennek a fenntartásához? A többség természetesen a sört választja, aztán a sört, végül még egy korsó sört. Bort eleve csak az erre szakosodott márkák pultjainál lehet kérni, a korosztály belövését pedig nagyban könnyíti: az átlátszó fröccsös flakonnal flangálók életkora nagy eséllyel több mint húsz. A tizennyolcas korhatárt egyébként elég szigorúan veszik, különösen a fesztivál trafikjánál, ahol a biztonság kedvéért valószínűleg a kiérkező nagymamáktól is elkérnék a személyit.

A Volt és a nagyobb szállások között 20–30 percenként ingázó buszok közönsége igyekszik előre melegíteni, két nagyobb csoport versengve sorolta a vasútállomás és a fesztiválbejárat között, hogy pontosan mennyire fosztották le a város szupermarketjét. Értő fülek számára tehát bizonyosan tartogatnak néhány izgalmas koncertet a következő napok, a többieknek meg egy nagy, egybefüggő bulival telik az idő hétfő reggelig – például az Origo teraszon.

Mára pedig már a nap is kisütött.