Bemutatkozik néhány potenciális befutó

Vágólapra másolva!
2008 legnagyobb újkeletű sikerét a BBC szerint a 19 éves énekesnő, Adele Atkins arathatja, és itt is van a bemutatkozó lemez, amely pont olyan, mint amire előzetesen számítani lehetett, és ez annyira nem jó hír. Bevált prog-rock kártyáit keveri újra a Mars Volta, míg a metál felé húz a Bullet For My Valentine, szimpatikus kívülállóként egyensúlyoz a Sons & Daughters a régebben pályán levő zenekarok közül. Az indie pop idei nagy befutójának várt Vampire Weekend egy friss és tehetségről árulkodó lemezzel debütál, míg a These New Puritans nagyon szeretne kikerülni a Klaxons árnyékából. Lemezajánló.
Vágólapra másolva!

Adele: 19

Várakozások: Az elmúlt évek bebizonyították, hogy Nagy-Britanniában a gitárbandákba tömörült, dühös, fiatal fiúk mellett a jazzes-soulos-bluesos énekesnőkben van az igazi üzlet. Utóbbiak közül itt van mindjárt egy új trónkövetelő, aki akár az új Amy Winehouse is lehet - de csak a hangja alapján (legalábbis egyelőre). A 19 éves Adele Adkins ugyanabba a művészeti iskolába járt, ahová Winehouse és Kate Nash, egyébként 2006 nyara óta koncertezik, s olyan előadókkal lépett fel, mint Jamie T, vagy Devendra Banhart. Első kislemeze tavaly októberben jelent meg Hometown Glory címmel, azóta pedig meredeken emelkedik a csillaga, útját "sold out" koncertek szegélyezik, no meg az, hogy az év elején szinte minden szaklap megelőlegezte neki, hogy idén nagyon be fog futni. Chasing Pavements című dala idén már a brit lista második helyéig jutott, és ez alapján nem nagy merészség megjósolni, hogy a bemutatkozó album is hasonlóan sikeres lesz.

Eredmény: Az énekesnő koráról (19) elnevezett album nem okoz csalódást - legalábbis azoknak nem, akik egy új csalogányt vártak. Akik azonban egy tényleg fajsúlyos, saját személyiséggel is rendelkező énekesnőt szeretnének hallani (megint csak lásd Winehouse), azok ezen a lemezen nem biztos, hogy megtalálják. Ami a leginkább probléma lehet a lemezzel, az ugyanaz, ami a gyémánttorkú énekesnőket általában sújtani szokta: az albumon nem fektetnek elég súlyt magukra a dalokra, mondván, hogy Adele hangja majd úgyis elviszi őket a vállán. Nos, innét üzenjük, hogy nem, ez nem így van, csupán egy jól képzett énekhang nem elég az üdvösséghez, sőt, néha még idegesítő is lehet, ha egy számon belül minden hangot ki akar énekelni. Szerencsére vannak azért kivételek is, így például a Cold Shoulder egy friss hangzású, elsőrangú szerzemény, amely a legjobbat hozza ki Adele hangjából, és a kislemezsiker Hometown Glory vagy a Chasing Pavements is rendelkezik a kellő drámai töltéssel, kár, hogy az albumon azok a dalok vannak túlsúlyban, ahol ez utóbbiból már több is van a soknál. Ettől függetlenül szépen fogják majd vásárolni, efelől ne legyen kétségünk.

Kiknek ajánlható: A régimódi iskolán nevelkedett énekesnők kedvelőinek.

Olyan, mint: Egy nagyon tehetséges lány, akiből túl sokan szeretnének gyorsan meggazdagodni.

(IB)