Nagyágyút vethetnek be a britek az Eurovíziós Dalfesztiválon

Vágólapra másolva!
Az egyik legnépszerűbb brit énekes, Morrissey képviselheti Nagy-Britanniát a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon, jelentette be a BBC.
Vágólapra másolva!

A hír jókora meglepetést keltett világszerte, hiszen a Smiths volt énekesétől semmi nem állt távolabb a könnyűsúlyú szórakoztató műsorokban való szerepléstől. Most azonban a BBC megerősítette, hogy tárgyalásban állnak Morrissey-vel, hogy ő lépjen fel az Egyesült Királyság nevében a Helsinkiben rendezendő döntőben.

A 47 éves énekes először tavaly célzott rá, hogy adott esetben elindulna a versenyen, ekkor ugyanis a brit Daz Sampson hátulról az ötödik lett a döntőben. "Szörnyűlködve láttam Nagy-Britannia bukását a versenyen, de egyáltalán nem lepett meg" - mondta. "Miért nem kérnek fel engem?"

A BBC most bejelentette, hogy tárgyalásban állnak az énekessel arról, hogy esetleg ő írjon és adjon elő egy dalt a májusi döntőben, noha az illetékes szóvivő gyorsan hozzátette, hogy még semmi sem biztos. A brit műsorszolgáltató egyébként más nagynevű előadókkal is felvette a kapcsolatot, annak érdekében, hogy lehetőleg rangosabb indulóval sikerüljön nevezni a versenyre.

Morrissey a nyolcvanas években a ma már legendás machesteri indie zenekar, a Smiths énekeseként szerzett hírnevet. Sötét tónusú, poétikus és vitriolos társadalomkritikát is tartalmazó dalszövegei mellett szokatlan stílusú interjúival és harcos vegetarianizmusával is hamar az egyik legfontosabb alakjává nőtte ki magát a brit rockzenének.

Az énekes a fanatikus rajongótáborral bíró Smiths feloszlása után is megtartotta népszerűségét, és eddig tíz dallal szerepelt a brit Top 10-ben. Morrissey hétéves hallgatás után 2004-ben jelentkezett újra lemezzel, melynek rendkívüli sikere után tavaly tavasszal jelentette meg újabb lemezét Ringleader Of The Tormentors címmel, melyből év végéig világszerte 600 ezernél is több példány kelt el.

Korábban is emlegették már Morrissey-t a verseny kapcsán, amikor a nyolcvanas években Sandie Shaw-val, az első brit győztessel dolgozott együtt. Tavaly a You Have Killed Me című dalhoz készült videóban pedig egyértelműen a hetvenes évek Eurovíziós Dalfesztivál döntőinek giccses díszleteit idéző kulisszák előtt énekelt.

Morrissey népszerűségét jelzi, hogy novemberben a "legnagyobb élő brit ikon" címéért Sir David Attenborough-val és Sir Paul McCartney-val együtt került a BBC-n meghirdetett szavazás hármas döntőjébe.

Ami viszont ellene szólhat, az szókimondása és meglehetősen radikális nézetei. Nemegyszer fejtette már ki tévéműsorokban, hogy örülne Tony Blair miniszterelnök halálának, míg a Smiths leghíresebb lemeze a The Queen Is Dead (A királynő halott) címet kapta. Hiába tehát a kultusz otthon és külföldön egyaránt, a döntő szót erről a brit közvélemény fogja majd kimondani.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét májusban rendezik majd Helsinkiben, mivel tavaly a finn Lordi együttes nyerte meg a versenyt. Magyarország idén egy év kihagyás után újra részt vesz majd a fesztiválon, de az induló személyéről eddig még nem esett szó.