Természetfilmes küzd rocksztárokkal

Vágólapra másolva!
Két énekes harcol egy legendás természetfilmessel a "legnagyobb élő brit ikon" címéért. Sir David Attenborough mellett ugyanis Sir Paul McCartneyra vagy Morrisseyre lehet szavazni a BBC honlapján.
Vágólapra másolva!

A BBC The Culture Show című tévéműsor ősszel hirdette meg A legnagyobb élő brit ikon című szavazást, melynek keretében 75 ezren szavaztak olyan élő, brit közéleti személyiségekre, akik "nagy hatást gyakoroltak a brit kultúrára". A szavazásra jelöltnél olyan szempontokat kellett figyelembe venni, hogy "fogunk-e róla beszélni tíz év múlva", vagy hogy a halálhírüket címlapon hoznák-e a napilapok.

A legtöbb szavazatot kapott tíz személy listáját november 11-én tették közzé, és onnantól kezdve a hónap végéig lehetett a műsorban, illetve a BBC honlapján bemutatott ikonjelöltre szavazni. December 2-án alakult ki a maradék három mezőnye, és most már közülük kell december 11-ig kiválasztani a győztest.

Az elsősorban természetfilmjeiről ismert, világhírű tévés személyiség, Sir David Attenborough valóban igazi nemzeti intézménynek számít a szigetországban, így az, hogy a végső győzelemre is esélye van, egyáltalán nem meglepő, mint ahogy Sir Paul McCartney esetében sem. A Beatles legismertebb élő tagja által a brit kulturális életre gyakorolt hatást vélhetően senki nem kérdőjelezi meg, annál nagyobb meglepetés viszont a harmadik döntős, Morrissey személye.

A Smiths énekeseként híressé vált, idén 47 éves énekes ugyan kezdetben csak alternatív bálványnak számított, ám az évek folyamán szép lassan generációja egyik legfontosabb előadójává vált, aki mostanra nemcsak a legsikeresebb brit énekesek közé tartozik, de - a BBC honlapjának indoklása szerint - ő lett "az elfogadott rockzenei kívülálló" is, akinek a királyságot bíráló nézetei és radikálisnak minősített kinyilatkoztatásai ellenére is egyre komolyabb tekintélye van Nagy-Britanniában.

A legjobb tíz között egyébként olyan hírességek véreztek el, mint David Bowie, Michael Caine, Kate Bush vagy a divatot forradalmasító Vivienne Westwood. A szavazás győztesét december 16-án hirdetik ki a Culture Show-ban és a honlapon egyaránt.