Maffiavád egy vezető rapper ellen

Vágólapra másolva!
Húsz év börtönre ítélhetik Ja Rule és Ashanti lemezeinek kiadóját, a Murder Inc főnökét. Irving "Gotti" Lorenzót azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy a zenélés mellett pénzt mosott egy drogkereskedelemmel és gyilkossággal vádolt csoportnak.
Vágólapra másolva!

Bűnözők társa volt az egyik legismertebb amerikai rapkiadó vezetője, Irving "Gotti" Lorenzo - állítják a zenész pénzügyeit vizsgáló nyomozók. A hatóság szerint a Murder Inc feje - aki többek között Ja Rule és Ashanti lemezkiadója, valamint producerként részt vett Jay-Z dalainak elkészítésében is - egymillió dollárt mosott tisztára egy régóta ismert alvilági csoportnak.

A gyanúsítás szerint "Gotti" Lorenzo a nagy hatalmú drogdílerrel, a kábítószer-kereskedelem mellett zsarolással és fegyverekkel való visszaéléssel is vádolt Kenneth "Supreme" McGriffel állt kapcsolatban. A bűnöző ugyan börtönben ül, de - a rendőrük szerint - utasítására nagyobb összegeket juttattak rapkiadónak. Az ügyészség közölte, azt feltételezik, hogy a tisztára mosott pénzt később Gotti csekken visszautalta a kábítószerkereskedőknek.

Ha a gyanú beigazolódik a rapkiadót húsz év börtönre ítélheti a bíróság. Az ügybe belekeveredett még Gotti fivére, Christopher és hat másik személy, de a hatóság azt is bejelentette, a Murder Inc-hez kötődő művészek közül senkit nem hoztak összefüggésbe a törvénytelenségekkel.

A két Lorenzo ügyvédje, Gerald Lefcourt szerint igazságtalanul vádolják védenceit. "Azt hiszem, ez egy teljesen törvényes művelet volt" - utalt a pénzküldésekre a jogász, aki azt várja a bíróságtól, hogy tisztázza ügyfeleit a vádak alól.

Irv Gotti és testvére, Christopher Lorenzo ezzel összhangban ártatlannak vallották magukat és kétmillió dolláros óvadék ellenében szabadlábon maradhattak. "Semmilyen formában nem tettem semmi rosszat, kivéve, hogy nagyszerű zenét szereztem, amit az emberek láthatóan imádtak. Ennyi az összes bűnöm" - mondta Gotti a manhattani bíróságról távozóban. A testvérpár kénytelen volt leadni az útlevelét. A tárgyalásuk március 18-án folytatódik.

A Queens-i születésű Irv Gotti, a Murder Inc feje a legnagyobb hiphop producerek egyike, akit az Eminemet és 50 Centet befuttató Dr. Dre, illetve a Missy Elliottot és Snoop Doggot felfedező Timbaland mellett szokás emlegetni. Irv Gotti válogatásai és az általa felfuttatott produkciók kivétel nélkül milliós példányszámban keltek el, miközben olyan sztárokat nevelt ki, mint Ja Rule, vagy Ashanti - első nagy dobása Jay-Z bemutatkozó albumának elkészítése volt. Az 50 Cent nagy ellenlábasának tartott Gotti alvilági kapcsolatairól évek óta terjengenek hírek, az FBI 2003 elején átkutatta az Inc. irodáit.