Márciusban indul a U2 világ körüli turnéja

Vágólapra másolva!
Ellentmondásos információk, hiányos közlések, téves menetrendek után az már bizonyos, hogy március 28-án indul el hosszú útjára az új lemezével ismét sokakat meggyőző U2.
Vágólapra másolva!

A Billboard megbízhatónak tűnő információi szerint a U2 turnéja - mely a How To Dismantle an Atomic Bomb?-ról kikerült első kislemez után a Vertigo címet viseli - március 28-án rajtol el a San Diegó-i Sports Arenából. Jegyeket január 29-től lehet majd kapni a turné állomásaira, ugyanakkor a fellépések helyszíneit január 24-én jelentik be hivatalosan.

Paul McGuinness menedzser szerint nem éppen gyakori, hogy huszonöt éve üzemelő együttesnek listavezető albuma legyen, és azzal induljon világ körüli turnéra - talán a néhány slágerrel felbukkanó, majd villámgyorsan eltűnő pillanatsztárokra gondolt.

A fellépéssorozat nem mindennapinak ígérkezik, ugyanis 110 show-ról szól a fáma, ami pedig 225-250 millió dolláros összbevételt jelenthet. Emlékeztetőül: Madonna újabb sikert könyvelhetett el pár hete, ugyanis a Billboard kimutatása szerint övé volt a 2004-es év legsikeresebb, legnagyobb hasznot hozó koncertsorozata. 56 fellépéséből 55 helyen már nem maradt több jegy, zsúfolásig megteltek a sportcsarnokok, koncerttermek, stadionok. Átlagosan 2,23 millió dollárt kasszíroztak egy-egy fellépés során, összesen pedig 125 millió vándorolt a kasszákba. Prince ezüstérmes lett, a harmadik helyre Shania Twain futott be.

Visszatérve a U2-ra: a világturné első része Észak-Amerikát boldogítja majd, két hónapig tart, és valamikor május végén ér véget Bostonban. Eztán Bonóék átrepülnek az Atlanti-óceánon, a Billboard szerint június 10-én biztosan Brüsszelben kezdenek, eztán még jön harminc-valahány európai fellépés. Ezek mind stadionokba kerülnek, majd ismét koncerttermek, nagyobb, fedett arénák fogadják a csapatot - de ez már augusztus vége felé, az Egyesült Államokban. A második észak-amerikai etap szintén körülbelül harminc fellépésből áll majd.

Az amerikai koncertek jegyárairól már van információ, 90 dollár lesz egy-egy buli átlagosan (50-ért is be lehet menni, de 165 dollárért is lesz jegy). Összehasonlításképp, a 2001-es turné, amely az All That You Can't Leave Behind című albumot népszerűsítette, a nézők számára valamivel olcsóbb volt, akkor 45 és 135 dollár között mozogtak a jegyárak. Az idei sorozatról valószínűleg DVD is készül, de ez - logikusan - csak a turné vége felé jelenhet meg.

Még egy U2-fellépés garantált, ők az elsők közt jelezték, hogy biztosan számíthatnak rájuk a Grammy-díjkiosztó szervezői február 13-án. A három díjra is jelölt együttes Los Angelesben biztosan zenél - de itthon még mindig nem tudni semmit. A hazai rajongóknak a tétova remény marad, mert - bár korábban biztosnak látszott a budapesti fellépés - immár egyre távolibbnak tűnik a megegyezés.