Vágólapra másolva!
Infarktus és koleszterin
Vágólapra másolva!

A civilizált társadalmakban a vezető halálokok az érelmeszesedés következtében kialakuló betegségek, közülük is döntő jelentőségű a szívizominfarktus. A vér koleszterintartalma nemcsak mennyiségi, hanem minőségi szempontból is jelentősen befolyásolja a koszorúerek meszesedési folyamatát, ami az erek szűkületéhez, majd infarktushoz vezet. Az egyén koleszterin-anyagcseréjét az öröklött tényezők meghatározzák ugyan, de a környezeti hatások ezt nagymértékben módosíthatják. A koleszterin szerepét az érelmeszesedés folyamatában részletesen követhetjük, és rendelkezésre állnak olyan eszközök, amelyekkel az eddig feltartóztathatatlannak hitt folyamatot megállíthatjuk.

I. Mi az infarktus?
A laikus számára az infarktus szívrohamot jelent, ami életveszélyes helyzetet hoz létre. A folyamat lényege, hogy a szívizom szöveteit ellátó artériák valamelyike hirtelen elzáródik és a szöveti oxigénellátás megszűnik, a szívizomsejtek pusztulnak. Az elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés következtében létrejövő szűkület, illetve a szűkületben létrejövő vérrög.

II. Mi az érelmeszesedés és mi a kialakulásának mechanizmusa?
Az érelmeszesedés az artériafal megbetegedése. Következménye, hogy beszűkül a véráram területe, ami csökkenti a szövetek vérellátását. A szívizomzat vérellátásának csökkenése típusos mellkasi fájdalmakat, ún. anginás rohamokat hoz létre, amelyek évekkel megelőzhetik a szívizom infarktusát.
II.1. Milyen panaszokat, illetve tüneteket okoz a szöveteket ellátó artériák szűkülete?

III. Hogyan keletkezik az infarktus?
A szívizomzatot ellátó erek fokozatos beszűkülése, majd elzáródása a vérellátás teljes megszűnése mellett az izomzat elhalásához vezet. Az esetek egy jelentős részében az infarktus hirtelen alakul ki, és a szűkületet okozó plakk megrepedése, ritkán bevérzése váltja ki az egész érbelsőt elzáró vérrög kialakulását.

IV. Mi a teendő, hogyha valakinek típusos, infarktusra jellemző fájdalma támad?
A legfontosabb teendő, hogy az infarktusra jellemző panaszok felismerésekor a lehető leggyorsabban olyan szívcentrumba kell jutnia a betegnek, ahol azonnali szívkatéteres beavatkozásra van lehetőség. Ennek során a vérrögöt eltávolítják, a szűkületet kitágítják és szükség esetén szűkületet akadályozó fémhengert helyeznek a koszorúér belső terébe. A beteget általában néhány nap múlva otthonába bocsátják, de később újbóli beavatkozásra lehet szükség.

V. Mi a kapcsolat a koleszterin és az infarktus között?
Az elmúlt négy évtized népességkutatásai jelentős bizonyítékokat szolgáltattak arra, hogy a koszorúér-betegség, illetve az érelmeszesedés és a vér koleszterintartalma között szoros összefüggés áll fenn. Bebizonyosodott, hogy az emelkedett vérkoleszterin-szintű emberekben az érelmeszesedés, illetve az infarktus egyértelműen gyakrabban fordul elő. A táplálkozás és a vér koleszterintartalma közötti összefüggés felhívta a figyelmet az állati zsírokban és koleszterinben dús étrend szerepére.

VI. Mi a koleszterin?
A koleszterin a zsírok (lipidek) közé tartozó szteránvázas szerves vegyület. A szervezet számára alapvetően fontos, nélkülözhetetlen alkotórész. Minden sejt membránjának összetevője, feladata elsősorban a membrán rugalmasságának, képlékenységének megtartása. Másrészről a koleszterin többféle hormon kiindulási alapja. Elsősorban a mellékvesekéreg hormonjai és a nemi hormonok képződnek koleszterinből.
1. Milyen módon tudnak a szövetek a koleszterintől megszabadulni?

VII. Hogyan tudjuk a vér koleszterintartalmát csökkenteni, és a csökkenés után kisebb lesz-e az érelmeszesedés esélye?
A koleszterin szintjét kétféleképpen lehetséges csökkenteni: egyrészről a táplálék koleszterintartalmának csökkentése, másrészről a belső szintézis csökkentése útján. A népességvizsgálatok igazolták, hogy mind a táplálkozás és életmód, mind a gyógyszerek által csökkentett koleszterinszint egyértelműen mérsékli az erek elmeszesedését.
1. Mozgásprogram és kondicionálás a szívbetegek kezelésében
2. Milyen egyéb módszerek állnak rendelkezésre a vér koleszterinszintjének csökkentésében?
3. Mi a statinok hatásának lényege?
4. Csökkenti-e az érelmeszesedést a koleszterin gyógyszeres csökkentése?
5. Milyen vérkoleszterin-szintnél szükséges a statinok alkalmazása?
6. Mikor kell mérni a koleszterinszintet és mikor kell koleszterincsökkentőt alkalmazni?

Tovább