Varga Judit: Lassan európai érték lesz a korrupció

VARGA Judit
Budapest, 2022. június 8. Varga Judit igazságügyi miniszter, mint előterjesztő felszólal a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvényjavaslat kivételes eljárásban tárgyalt vitáján, az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar uniós elnökség legfőbb célja, hogy a jogállami elvek működését az uniós intézmények esetében is érvényesítse - mondta Varga Judit, a Fidesz képviselője hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Itt az ideje, hogy egy új időszak kezdődjön a jövő évi európai parlamenti választással - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli bíróság egészen májusig nem folytatja az eljárást a súlyos korrupcióba keveredett baloldali európai parlamenti képviselő Eva Kaili ellen, mert állítólag sérültek a személyiségi jogai - mondta Varga Judit (Fidesz) napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben. Lassan európai érték lesz a korrupció, és ehhez asszisztálnak az úgynevezett emberi jogvédő álcivil szervezetek is - tette hozzá. A magyar uniós elnökség legfőbb célja, hogy a jogállami elvek működését az uniós intézmények esetében is érvényesítse - mondta a képviselő.

Varga Judit: Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Minderre Zsigmond Barna Pál azt reagálta, hogy Brüsszelben euróban, míg itthon dollárban árusítja ki a baloldal a szavazói bizalmát. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szólt arról is, hogy Brüsszel elvesztette minden erkölcsi alapját arra, hogy kioktassa a szuverén tagállamokat.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Brüsszel politikai nyomásgyakorlást folytat a magyar és lengyel kormány ellen, mert mindkét államban baloldali kormányt szeretne.

Függetlenség és szuverenitás

Meg kell őrizni Magyarország függetlenségét, és erre kell koncentrálni az európai vitákban is - mondta napirend előtt Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. Szólt arról is, hogy eddig fontos szempont volt az európai politikában a béke megőrzése, de sajnos mára a Nobel-békedíjas EU az ukrán háború legnagyobb finanszírozója lett, és az illegális migráció legnagyobb támogatója.

Simicskó rámutatott arra is, hogy a migráció az instabilitás táptalaját jelenti, és kiemelt biztonsági kockázatot jelent. Brüsszel sajnos ismét visszaélt a hatalmával a migrációs paktum kapcsán, és a kormány a jövőben sem támogassa az illegális migránsok betelepítését.

Brüsszel migrációs ügyben is visszaél a hatalmával (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Francois Lo Presti

Minderre Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt válaszolta, hogy a veszélyek korát éljük: járványok, ukrán háború, és az Izraelben kirobbant súlyos válság is meghatározza Magyarország helyzetét. A politikus felhívta a figyelmet, hogy ebben a helyzetben Brüsszel úgy kér több pénzt Magyarországtól az uniós költségvetésre, miközben mi még nem kaptunk meg a nekünk jogosan járó forrásokat. Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság egy friss rendelet értelmében korlátlanul telepíthetné be az egyes országokba az illegális migránsokat.

A Gyurcsány-párt eltörölné a rezsicsökkentést

Van annak egy bája, amikor Önök energiaárakról beszélnek, miközben a kormányzásuk alatt 15-ször emelték a rezsit - így reagált Koncz Zsófia Varju László (Gyurcsány-párt) felszólalására. Az Energiaügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy 2010-ben a legdrágább energiaárat fizették a magyar családok, míg 2023-ban az Eurostat adatai alapján a legkevesebbet Európában. 1078 milliárd forintot adott az idei évben a magyar családoknak a kabinet a rezsicsökkentés fenntartása érdekében - tette hozzá. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság folyamatosan támadja a rezsicsökkentést, és annak eltörlését követeli.

hangsúlyozta Koncz Zsófia.

Gyurcsányék eltörölnék a rezsicsökkentést Fotó: Major Kata - Origo