Megrázó részletek derültek ki az esztergomi robbantásos merényletről, amelyben meghalt a kommandós

robbanás, robbantás, Esztergom, egy rendőr meghalt, több sérült, családi ház, fenyegető, felrobbantott egy ismeretlen tárgyat, esztergom, búbosbanka, 2023. 09. 20.
Vágólapra másolva!
Egy 38 méteres alagutat épített ki a háza alatt az férfi, aki néhány napja felrobbantotta a házát Esztergomban. A robbanásban két ember halt meg, a Terrorelhárítás speciális kommandósa, és maga a merénylő, továbbá 11 ember megsérült, többen súlyosan. Most az is kiderült, hogy a merénylő szándéka az volt, hogy megölje a rendőröket.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt közvetlenül a robbantás után megírtuk, a merénylet után a rendőrök egy több száz méteres sugarú körben lezárták a környéket. A lezáráson belül is több zárási pont volt. Most az ügyészség közleményéből kiderült, hogy nem véletlen volt szükség az óriási készültségre.

Fotó: Csudai Sándor - Origo


"Az elkövetést követően rövid idő elteltével megkezdett szemlét – a nyomozó ügyészség felkérésére – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Műveleti Szolgálatának Bűnügyi Technikai Főosztálya nagy erőkkel, szakértők és tűzvizsgáló szaktanácsadó bevonásával folyamatosan végezte, több napig tartó megfeszített munkával" - áll az ügyészség közleményében.

Mindez azért tartott több napig, mert ahogy az a szemléből kiderült, a merénylő egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házból kiindulva, amely a robbanás ellenére épségben maradt.

Így persze nem lehetett tudni, hogy ott mit rejteget.

Azt már az Origo is kiderítette korábban, hogy a férfi világméretű katasztrófára készült, ezért nagyobb mennyiségű élelmet halmozott fel. De persze azt sem lehetett kizárni, hogy ott további robbanáshoz használható eszközök vannak.

- írja az ügyészség a közleményében.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta – nem kizárhatóan szándékosan a nagyobb robbanás érdekében felborította –, majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett.

Ebben a robbanásban halt meg a terrorelhárítás speciális kommandósa, a kétgyerekes Kónya Gábor Lajos. Illetve maga a merénylő, és sérült meg 11 ember, rendőrök, és tűtűzoltók, és kommandósok, köztük többen súlyosan.

A rendelkezésre álló adatok alapján az is megállapítható, hogy a férfi gázmaszkot viselt a házban, amelyet csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt. A férfi a gázmaszkot a robbanáskor is viselte.

A férfi ugyanis órákon át tárgyalt a rendőrökkel, akik pont azért vonultak ki a házához, mert robbantással fenyegetőzött. Mindezt azért, mert korábban lefoglalták a kocsiját a tartozásai miatt, és azon a napon a villanyt is ki akarták kapcsolni nála.

Gyűlölte a rendőröket, ahogy az ügyészeket is, szerinte mindenről ők tehettek.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A férfi szándéka kétséget kizáróan a rendőrök meggyilkolása volt.

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölése miatt indított nyomozást az ügyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében továbbra is haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket. A helyszínen jelenleg is nyomozati cselekmények folynak.