Minden baloldali politikusnak le kell mondania, aki tudott a guruló dollárokról

Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
A magyar baloldal a hatalom megszerzése érdekében néhány milliárd forintért cserébe bármikor hajlandó feladni Magyarország önállóságát – mondta el az Origónak adott interjúban Rotyis Bálint. A Nézőpont Intézet elemzője szerint nem lehet kétség a felől, hogy ha hatalomra kerültek volna a baloldali pártok tavasszal, akkor szívesen elfogadták volna akár a kvázi bábkormány szerepét is. Hozzátette: a baloldali kampánypénzbotrány miatt ebben a helyzetben minimum annyit el kell érni, hogy azok a politikusok, akik tudtak az amerikai pénzekről, azok visszavonuljanak a közélettől.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében a példa nélküli külföldi beavatkozási kísérlet anyagi hátterét a New Yorkban luxuskörülmények között élő Korányi Dávid nevéhez köthető Action for Democracy nevű amerikai szervezet biztosította. Miért szörnyen aggasztó politikai szempontból, hogy ez a beavatkozás megtörténhetett?

Minden demokrácia életében a legfontosabb nap a választás napja, amikor kiderül, hogy mely pártok kerülnek kormányra, illetve ellenzékbe. A választás napján megszületett döntés a következő évekre meghatározza az adott ország sorsát. Ebből kifolyólag minden állam igyekszik mindent megtenni azért, hogy külföldi szereplők ne szólhassanak bele az eredménybe.

Ugyan a magyarok nem engedték, hogy külföldről megbuktassák a nemzeti kormányt, mégis rendkívül súlyos a mostani eset.

Egyrészt kiderült, hogy az amerikai demokrata körök semmibe veszik Magyarország szuverenitását, és

már-már korlátokat nem ismerve a magyarok helyett akarják eldönteni, hogy ki kerüljön kormányra Magyarországon.

Másrészt a magyar baloldal pedig önként és lelkesen asszisztált ehhez a kísérlethez. Mindez világosan megmutatja, hogy

a magyar baloldal a hatalom megszerzése érdekében néhány milliárd forintért cserébe bármikor hajlandó feladni Magyarország önállóságát.

Nem lehet kétség a felől, hogy ha hatalomra kerültek volna a baloldali pártok, akkor szívesen elfogadták volna akár a kvázi bábkormány szerepét is.

Az egyelőre ismeretlen adományozóktól befolyt 1,8 milliárd forint Márki-Zay Péter mozgalmán keresztül érkezett a baloldal kampányának támogatására. A guruló dollárokból bőven jutott a DatAdathoz kapcsolódó költésekre is, vélhetően ebből is finanszírozták az sms-kampányokat és Facebook-hirdetéseket is. Milyen politikai következményei lehetnek az ügynek a jövőben?

Mértékét nézve a mostani beavatkozás egészen példa nélküli a rendszerváltozás óta. Korábban mindenki számára elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy politikai oldalt annyira elvakítson a hatalomvágy, hogy feladja hazája függetlenségét. Ebben a helyzetben a közélettel foglalkozó társadalmi rétegeknek aktívan kell foglalkozniuk azzal, hogy rámutassanak minden olyan szereplőre, aki a jövőben ilyen kísérletre vetemedne.

Jól láthatóan a magyar társadalom jelentős részét felháborította ez az egész ügy, ezért a baloldali politikusok megpróbálnak úgy csinálni, mintha nem tudtak volna ezekről a pénzekről semmit.

Miután igyekeztek kihasználni a jogi kiskapukat, ebben a helyzetben minimum annyit el kell érni, hogy azok a politikusok, akik tudtak az amerikai pénzekről, azok visszavonuljanak a közélettől. Amennyiben következmények nélkül marad az ügy, akkor a külföldi érdekcsoportok egyre bátrabban fognak beavatkozni Magyarország belügyeibe.

Jelentős, ismeretlen eredetű összegekért hirdeti a kormányellenes tartalmait az a médiacsoport, amelynek tulajdonosa Márki-Zay Péter támogatásával indult az ellenzéki előválasztáson. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje országos sajtóhálózat kialakításával próbálkozik, azt azonban nem tudni, jutott-e erre a projektre is az Amerikából érkező dollárokból. Ha igen, az mit üzen a baloldalról és annak terveiről?

Márki-Zay Péter és köre már-már büszkén vállalja, hogy engedtek a külföldi befolyásnak és minden dollárt szívesen elköltenek. Az, hogy a botrány kirobbanása után továbbra is gondolkodás nélkül folytatnak drága politikai célú programokat, az arra utal, hogy

számukra nem okoz erkölcsi, illetve morális problémát az, ha valaki másnak, akár egy külföldi érdekcsoportnak a pénzét el lehet fogadni és el lehet költeni.

Talán a baloldal már nem is érti, hogy miért is háborodik fel az egész ügyön a nemzeti oldal, illetve a magyarok többsége.

Mindaddig, amíg nem lesz az ügynek bármiféle következménye a jövőben, addig nem várhatunk változást, és ezek a politikusok és közszereplők továbbra is el fogják fogadni a külföldi pénzeket.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter. A legtöbb baloldali politikus és párt helyzete bizonytalan, számukra politikailag már az is végzetes lehet, ha bebizonyosodik, hogy tudtak az amerikai pénzekről Forrás: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs

Amióta kiderült ez az ügy, a baloldali politikusok hárítanak, bűnbakot keresnek és próbálják tisztára mosni magukat. Mit rejtegetnek, és mire készül annyira Gyurcsány Ferenc?

Míg Márki-Zay Péter azzal védekezhet, hogy a mozgalma, ahova az amerikai pénzek érkeztek, az egy civil szervezet, így jogilag nem vonhatóak felelősségre, addig a pártok helyzete ennél kényelmetlenebb. A pártok ugyanis nem használhatnak fel külföldi forrásokat egy kampányban, amennyiben pedig mégis így tesznek, annak nemcsak politikai, hanem jogi következményei is vannak. A legtöbb baloldali politikus és párt helyzete bizonytalan, számukra politikailag már az is végzetes lehet, ha bebizonyosodik, hogy tudtak az amerikai pénzekről. A kivétel itt is Gyurcsány Ferenc. Miután a legtöbb magyar szemében Gyurcsány Ferenc morálisan és erkölcsileg is leírta már magát a kormányzása idején, neki elég, ha csak jogilag megússza az egész ügyet.

Ha a többi baloldali párt újabb belső válságba kerül az amerikai pénzek miatt, akkor azt Gyurcsány Ferenc felhasználhatja arra, hogy a törpepártok értékesebb felét felszívja, a többieket pedig kiszorítsa az ellenzéki térfélről.