Szeretettel gyógyítják a családokból kiemelt gyerekeket az ÁGOTA Táborban

Vágólapra másolva!
Fesztiválhangulat, sport, jókedv és élettörténet-feldolgozás – így zajlik évek óta az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekek ÁGOTA tábora. A már több mint két évtizede működő szabadidős rendezvényre az idén az ország 16 megyéjéből érkeztek a Békés megyei Szanazugba. A programokon mintegy ötszázan vehettek részt az önkéntes segítőkkel együtt.
Vágólapra másolva!

A tíz napos tábort kifejezetten a családjukból kiemelt gyerekek és fiatalok számára szervezik. Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója szerint különleges táborról van szó.

Forrás: Origo

"Élményprogramokba ágyazzuk a terápiás elemeket, így teremtünk lehetőséget saját értékeik tudatosítására és egymás mélyebb megismerésére.

Az oldott hangulat arra is szolgál, hogy felszabadítsa őket a lelki terhek súlya alól és azzá lehessenek itt, legalább tíz napra, akik valójában: önfeledt, boldog gyermekek és fiatalok"

- mondta a rendezvény kitalálója.

Forrás: Origo

A tábor ideje alatt olyan közös programokat tartottak, amekynek köszönhetően több önbecsülésre
tehetnek szert a gyerekek: szépségverseny, Toldi verseny, Ki mit tud?-ot, roma est, váltóversenyek, foci, pingpong. Ezek mind a sikerélmény lehetőségét teremtik meg.

A gyerekek a versenyken az önkéntesek biztatására indulnak el, az pedig mindannyuk számára megerősítést jelent, hogy ők is tehetségesek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy megtapasztalhatják: érdemeiktől függetlenül szeretetre méltóak.

Forrás: Origo

"Természetesen az önfeledt szórakozás sem maradhat ki a programból: ezt szolgálja

- mondja Kothencz János.

"Két évvel ezelőtt hívtak először a táborba, nem akartam jönni, aztán mégis rábeszélt Anna néni, a nevelőszülőm. Most örülök, hogy itt vagyok,

Igénylem ezeket a beszélgetéseket, nehezen bízom meg az emberekben" – mondta a 17 éves Bence.

Forrás: Origo

"Nagyon durva körülmények között gyerekeskedtem, csak, hogy érzékeltessem:

Addig, amíg egy nevelő meg nem kérdezte, hogy mi bajom van, ki bántott? Emlékszem, nem is tudtam válaszolni, csak folyt a könnyem. Sokat beszélt velem, megnyugtatott, hogy segít nekem, amiben tud. Akkoriban bukás szélén álltam a suliban, ma már két szakmám van, és most itt vagyok a táborban autentikus segítőként – mondja Jónás patrik önkéntes segítő.

Kothencz János szerint, ha az ilyen sorsú gyerekek bizalommal fordulnak egy felnőtt felé, azt a legnagyobb ajándéknak kell tekinteni.

"Nagyon mély érzésekkel gazdagodtam már ez első napokban" – mondja Damásdi
Melinda, aki a nagykátai lakásotthonban dolgozik.

Tavaly kezdett megismerkedni az ÁGOTA közösség szellemiségével, ez az első alkalom, hogy részt vesz a táborban.

– fűzi hozzá a gyermekfelügyelő.

Forrás: Origo

A táborban önkéntesként dolgozik Bereczki Tímea, aki szintén állami
gondoskodásban nőtt fel – nevelőszülőknél, Csongrádon.

Nekem is nagy örömet nyújtott itt lenni korábban, és szeretném, ha minél több fiatal érezhetné ugyanezt" – mondja a fiatal lány, aki éppen a rendezvény nyitónapján tudta meg, hogy sikeresen felvételizett a Szegedi Tudományegyetem védőnői szakára.

"Az ÁGOTA tábor célja az, hogy az együtt töltött tíz nap után más minőségben
gondoljanak saját magukra, a helyzetükre a gyerekek" - mondja Kothencz János, az alapító, aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel. Misszióként tekint az idén negyedszázados rendezvényre.

Forrás: Origo

"Lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyerekek jönnek ide, akiknek egy közös nevezőjük van: a
családból kiemeltség.

Erre az oldottságra épülve kezdődik el a terapeutikus munka, ami csoportokban zajlik, a bizalom, az értékek és normák valamint a jövőkép témájának feldolgozásával – mondja a gyermekvédelmi szakértő.