Tüntettek Budapesten Gyöngyöspata miatt

Budapest, 2020. február 23. Galambot reptetnek a Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! tüntetésen a Kossuth téren 2020. február 23-án. A demonstrációt a Szabad Bíróság Szabad Gyöngyöspata, az Amnesty International Magyarország, a TASZ, az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte. MTI/Balazs Mohai
Vágólapra másolva!
Soros György hazai szervezetei a gyöngyöspatai kártérítési perek miatt tüntetést szerveztek Budapestre. A pártok közül a budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely-féle Párbeszéd jelezte részvételét. Az Origo információi szerint buszokkal szállították a résztvevőket vidékről. A tüntetés egyébként a várt időben befejeződött, a Kossuth Lajos tér hamar kiürült. 
Vágólapra másolva!

Az esemény szervezői között Soros György hazai szervezetei vannak. Így többek között a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Idetartozunk Egyesület és a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!, az Amnesty International Magyarország, az 1 Magyarország Kezdeményezés, az Autonómia Alapítvány, valamint a SZOCSOMA és a Főnix Mozgalom is a nevét adta a mai megmozduláshoz.

A tüntetés arca Setét Jenő roma jogi aktivista, akinek a szervezete, az Idetartozunk Egyesület Soros alapítványának, az OSF-nek köszönhetően jött létre.

Tüntetés Budapesten 2020. február 23-án. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az esemény Facebook-oldalán közzétették a felszólalók névsorát: többségében valamilyen módon köthető az amerikai milliárdos hazai hálózatához.

  • Csemer Géza - Gyöngyöspata Roma Önkormányzat elnöke
  • Kaltenbach Jenő - jogtudós, nemzeti és etnikai ombudsman (1995-2007)
  • L. Ritók Nóra - Igazgyöngy Alapítvány, szakmai vezető
  • Horgas Judit - Liget Műhely Alapítvány
  • Debre Istvánné - Pedagógus, Göncz Árpád egykori tanácsadója
  • Iványi Gábor - lelkész, Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség
  • Horgas Péter - Főnix Mozgalom
  • Dr. Szepesházi Péter - volt bíró, ügyvéd
  • Setét Jenő - polgárjogi aktivista, Idetartozunk Egyesület
Kaltenbach Jenő volt ombudsman beszél a budapesti tüntetésen Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az ellenzéki pártok némelyike hivatalosan is képviselteti magát a demonstráción. A Karácsony Gergely vezette Párbeszéd vasárnap egy posztban jelezte, hogy képviselőik csatlakoznak a megmozduláshoz. A főpolgármester már pénteken az eseményen való részvételre buzdította támogatóit. Úgy tudjuk, hogy

buszokkal szállítják a résztvevőket vidékről.

Mint ismert, a Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberi döntésével kártérítésre kötelezte a gyöngyöspatai önkormányzatot és az illetékes tankerületet. Ennek értelmében a kistelepülésnek 100 millió forintot kell fizetnie azoknak a roma családoknak, akiknek a gyermekeit a bíróság véleménye szerint szegregáltan oktatták a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában. A kormánypártok azt szeretnék elérni, hogy a bíróság által megítélt kártérítés összegét természetbeni juttatással, többek között oktatással is ki lehessen egyenlíteni.

Tüntetés résztvevői Budapesten 2020. február 23-án Forrás: MTI/Mohai Balázs

LEGFRISSEBB:

Az Origo információi szerint ott van Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és a Momentum főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor. De ott van a tüntetők között az SZDSZ volt oktatási minisztere, Magyar Bálint is. Ellenzéki médiumok tudósításai szerint Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármester, Bősz Anett DK-s képviselő (egyébként Liberális Párt) és Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester is.

A tüntetésen a gyöngyöspatai romák kártérítése volt a fő téma, de ennek kapcsán - mint várható volt - támadták a kormányt is. A tüntetés délután véget ért, a Kossuth Lajos tér hamar kiürült.

Tüntetés Budapesten 2020. február 23-án Forrás: MTI/Mohai Balázs