A Honvédelmi Minisztérium tárgyalni fog a román féllel Úzvölgy témájában

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium (HM) képviselői ott lesznek a román védelmi tárcával az úzvölgyi katonatemető ügyében tartandó megbeszélésen - közölte a HM.
Vágólapra másolva!

A román védelmi minisztérium szerdán tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők, kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében, a megbeszélésre a június 24. és 28. közötti időszakot jelölte meg.

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án Forrás: MTI/Veres Nándor

A közlemény szerint a román fél által javasolt megbeszélést

a román minisztérium részéről a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), magyar részről a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei folytatnák le.

A HM csütörtöki közleményében azt írta:

Ezzel együtt megjegyezték, hogy a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a konfliktus kezdete óta három alkalommal írásban, egyszer pedig az akkreditált román katonai attasé útján kereste meg román partnerszervezetét, hogy - a magyar-román hadisíregyezmény értelmében - kétoldalú szakmai találkozón tisztázhassák az úzvölgyi katonatemető ügyét.

Ahogy az Origo arról már több alkalommal is beszámolt, a moldvai, Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi magyar katonai sírkertben.

Múlt csütörtökön pedig több

ezer román szélsőséges erőszakkal nyomult be a temetőbe,

hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután a székelyföldi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni azt.