A román védelmi minisztérium tárgyalna Budapesttel az úzvölgyi temetőről

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál 2019. június 6-án.
Vágólapra másolva!
A román védelmi minisztérium tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők, illetve kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében, a megbeszélésre a június 24. és 28. közötti időszakot jelölte meg a minisztérium most kiadott közleményében.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint a román fél által javasolt megbeszélést a bukaresti védelmi minisztérium részéről a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE),

magyar részről a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei folytatnák le.

Ahogy az Origo már többször beszámolt róla, a moldvai, Bákó megyei Dormánfalva (Darmanesti) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkertben.

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án Forrás: MTI/Veres Nándor

Csütörtökön pedig több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.