Az óvadék nem tarthatja vissza a kapitányt a szökéstől

hajó baleset, hableány, 2019.06.01. hajóroncs, búvár, keresés
Budapest, 2019. június 1. Fekete zászlók a Margit híd lámpaoszlopain, jobbról a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésének munkálatait segítő MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred AM-31 Dunaújváros elnevezésű aknamentesítő hajója a híd alatt, a háttérben az Országház 2019. június 1-jén. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is beszámolt róla, június 1-én a bíróság egy hónapra letartóztatta a Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t. Ugyanakkor az ukrán hajóskapitány – a végzés véglegessé válását követően – 15 millió forint óvadék letétele esetén – Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerülhet. Magyarán: szabadon mozoghat a főváros területén – nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. A bíróság döntése azon alapul, hogy a 15 millió forint elvesztése (a pénzt csak akkor kapja vissza a kapitány, ha rendelkezésre áll az eljárás során) nagy teher lenne a gyanúsítottnak, ezért nem szökik meg. Kérdéses azonban, hogy az óvadékot valóban ő fizeti-e ki, és nem az őt alkalmazó cég (mint ahogy az is kérdéses, hogy a kapitányt képviselő komplett ügyvédi csapatot ki fizeti). Ha nem a kapitány, akkor az összeg semmilyen visszatartó erővel nem bír. A fellebbezésről szóló döntésig Jurij C. előzetesben marad.
Vágólapra másolva!

Amint az már köztudott, a Hableány nevű kisebb turistahajó egy nagy szállodahajóval, a Viking Sigynnel ütközött össze a Margit hídnál május 29-én (szerda) 21 óra 05 perckor.

Ezt követően a Hableány 7 másodpercen belül elsüllyedt.

Az elsüllyedt Hableány turistahajón

35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül a többiek valamennyien dél-koreai állampolgárok voltak.

Kedd délutáni adatok szerint közülük

19 ember eltűnt, 7 ember túlélte a balesetet, akiknek egy része jelenleg is kórházban van, 9-en pedig meghaltak, az ő holttestüket már a felszínre is hozták.

A többiek keresése még folyamatban van.

Csütörtökön este, egy nappal a tragédia után

vették őrizetbe a rendőrök az ukrán nemzetiségű Viking Sigyn hajóskapitányát, a 64 éves Jurij C.-t,

másnap pedig az ügyészség indítványára a bíróság elrendelte a férfi letartóztatását.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A bíróság emellett megállapította, hogy

Óvadékot viszont csak annak az esetében határozhat meg a bíróság, akinél ez utóbbi (a szökés-elrejtőzés veszélye) áll fenn.

Mivel az ügyészség fellebbezett az óvadék ellen, így a hajóskapitány előzetesben marad a végleges döntés megszületéséig.

A Viking Sigyn szállodahajó kapitányát a nyomozók

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítják.

Ez bizonyítottság esetén 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménynek minősül.

Június 3-án a legfőbb ügyész a dél-koreai turistákat szállító hajó budapesti balesetét a kiemelt tárgyi súlyra és a nemzetközi összefüggésekre figyelemmel,

kiemelt üggyé nyilvánította.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

M. Tóth Balázs, az ukrán hajóskapitány egyik ügyvédje május 31-én azt nyilatkozta:

A gyanúsítás arra épül, hogy a Viking Sigyn kapitányának fel kellett volna vennie a rádiókapcsolatot a Hableány személyzetével.

A navigációs rendszer adatai szerint azonban még csak kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre, sőt, hangjelzést sem adtak le.

– ezt mondta egy másik kapitány, aki akkor a közelben hajózott.

Fennáll a veszélye annak, hogy a kapitány megszökik

Június elsején már az ukrán kapitány másik ügyvédje, Élő Gábor nyilatkozta, hogy

védence kifizeti a 15 millió forint óvadékot.

Az óvadék jogi lényege viszont az, hogy ez egy olyan nagy összeg, ami fontos a gyanúsítottnak, és ha megszökik, akkor nem kapja azt vissza, tehát az összeg számára elveszik.

Így ez elméletileg visszatartó erő lehet a szökéstől.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A rendelkezésre álló információk alapján viszont

kétséges, hogy valóban a kapitány fogja kifizetni az óvadékot,

ahogy az is, hogy ő maga tudja fizetni az őt képviselő komplett ügyvédi csapatot. Egy magánembernek a 15 millió forint nagy összeg, de ha a kapitányt alkalmazó cég fizeti ki az óvadékot, akkor az alig több mint 50 ezer svájci frank már egyáltalán nem biztos, hogy a gyanúsított számára bármilyen visszatartó erőt jelent.