Márki-Zay Péter testi fenyítéssel neveli a gyerekeit és erre még büszke is

Márki-Zay Péter
Hódmezővásárhely, 2018. március 19. Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én. Balról Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Egészen meghökkentő felvétel került elő Márki-Zay Péterről, Hódmezővásárhely hét gyermekes polgármesteréről. A politikus többek között arról beszélt múlt hét szerdán egy helyi rádióadásban, hogy a gyereknevelés során szükségét érzi a testi fenyítésnek is. A beszélgetés során követendő példaként hozta fel az - állítólagos - kanadai szabályozást, amelyben szerinte "nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogy hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket." Az Origo megkérdezte az esestről ifj. Lomnici Zoltán jogászt, aki elmondta, hogy felelős politikus nem propagálja a családon belüli erőszak semmilyen formáját.
Vágólapra másolva!

A tavaly ősz óta működő Radio Color nevű hódmezővásárhelyi internetes rádió műsorában beszélgettek Márki-Zay Péterrel az apaságról - a felvétel a rádió honlapján megtalálható. A kedves téma ellenére a beszélgetés nem várt irányt vett, amikor a riporter rákérdezett Márki-Zaynál, hogyan működik apaként. A politikus teljesen váratlanul a következő monológba kezdett:

Viszonylag határozott szülő voltam, a fegyelmet elvártam a gyerekektől, azzal együtt, hogy hét gyermek esetében ezt nem is lehet másképp. .... Nekem az mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem.

A testi fenyítéssel való példálózás többek között azért is visszás a hódmezővásárhelyi politikus esetében, mert összesen hét gyermeke van, ebből három lány, négy fiú, a legkisebb pedig tízéves. Márki-Zay nem állt le, pár mondattal később már egyenesen arról beszélt, hogy a testi fenyítés hazai szabályozása túl szigorú. Véleménye szerint a kanadai mintát kellene követni, az állítólagos szabályozás egyes elemeit ki is emelte a rádiadásban:

"nagyon szigorúan szabályozva van az, hogy a gyermeket semmilyen külsérelmi nyom nem érheti, nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel, stb. Tehát nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogy hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket. ... Ezt be is tartatják."

A balliberális politikus ezután mentegetőzve kijelentette, "természetesen nem ököllel, agyba-főbe" jellegű gyermekbántalmazásra gondol, ugyanakkor hozzátette,

"de arról szó van igen, hogy egy adott esetben az ember például az utcán egy kézszorítással is jelzi a gyereknek, ha valami nem oké, ha valami nem elfogadható. És nem érdekli, ha sír, sőt."

Nem ez volt az egyetlen botrány a Márki-Zay családban. Mint ismert, a politikus feleségét tanúként hallgatták ki egy csecsemő halála miatt indított büntetőügyben, könnyen elképzelhetetlen, hogy vádlott lesz belőle. Sajtóértesülések szerint a politikus felesége szakszerűtlen módszerekkel dolgozott "bábaként" a sokáig általa vezetett családi vállalkozásban, a Te Szülésed Kft.-ben.
Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester arról beszélt egy rádióadásban, a gyereknevelés során szükségét érezte a testi fenyítésnek is. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ifj. Lomnici: a politikusoknak nem a deviáns magatartásformákat kellene hirdetniük

Az eset kapcsán ifj. Lomnici Zoltán jogászhoz foroltunk kérdéseinkkel, aki leszögezte, hogy épeszű, felelős politikus nem propagálja a családon belüli erőszak semmilyen formáját. A szakember elmondta az Origonak, hogy

gyermekbántalmazásnak minősül minden olyan fizikai ráhatás, amely a gyermeknek fizikai vagy lelki sérülést, maradandó károsodást, esetleg halált okoz.

Kiemelte, az ilyen magatartások széles skálán mozognak a pofozástól a rázáson át a durvább ütlegelésig. Ismertette, hogy

  • az 1991-es, New York-i gyermekvédelmi egyezmény kifejezetten tiltja a testi fenyítés, a "fizikai és lelki durvaság" valamennyi típusát.
  • az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a gyermek bántalma¬zása magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi „rossz bánásmód" minden formáját.
  • a szülői fenyítési vagy fegyelmezési jog nem létező kategóriák, és mivel évente uniós átlagban több tucat kiskorú esik áldozatául a gyermekbántalmazásnak, a kérdést kiemelt problémaként kell kezelni
  • Magyarországon a gyermekvédelmi törvény is tiltja az ilyen szülői magatartásformát, és amikor a bántalmazás a fizikai abúzus súlyos formáját valósítja meg, a magyar bírói gyakorlat kiskorú veszélyeztetésének fizikai erőszakban megnyilvánuló gyermekbántalmazással történő elkövetését állapítja meg.
Ifj, Lomnici Zoltán, jogász szerint felelős politikus nem propagálja a családon belüli erőszak semmilyen formáját Fotó: Polyak Attila - Origo

Ifj. Lomnici szerint fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetkörben magas fokú a látencia, azaz az esetek csupán kevés százaléka kerül nyilvánosságra, amely többek között a szülő gyermek alá fölé rendeltségi viszonyából ered. "Józan, felelős politikusoknak tehát Magyarországon is a gyermekek védelmét garantáló, gyermekközpontú politikát kell folytatniuk és nem nemzetközileg is tiltott, könnyen fatális következményekkel járó deviáns magatartásformákat kell népszerűsíteniük a nevelés terén." - összegzett a szakember.