Átadták a Nagyjátszóteret és a Millennium Házát a Városligetben

SZINYEI MERSE Pál
Budapest, 2019. október 9. Egy gyerek játszik a városligeti Nagyjátszótér átadás előtti tesztjén 2019. október 6-án. Több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben csaknem félszáz különleges játékelemmel, köztük egy Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által inspirált, háromszintes mászókával nyílik meg az őszi szünet kezdetén, október 26-án a városligeti Nagyjátszótér. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Elkészültek a kormányzat Városligetet megújító programjának, a Liget Budapest Projektnek az újabb kiemelt fejlesztései. A látogatók szombaton birtokba vehették a Nagyjátszóteret, valamint a helyreállított Millennium Házát.
Vágólapra másolva!

Már a nyitónapon telt házzal üzemel Magyarország egyik legkomplexebb és legkorszerűbb játszótere a Városligetben. Mintegy félszáz különleges játékelem teljes kihasználtsággal működik a több mint 13 ezer négyzetméteres parkrészben, ahol

ezentúl a hét minden napján animátorok várják a gyerekeket

- mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa szombaton az MTI érdeklődésére.

Több évtized után eredeti pompájában megnyílt a Liget legrégebbi és legdíszesebb épülete, a Millennium Háza, az egykori Olof Palme Ház is. A miniszteri biztos beszámolt arról, hogy a több ezer felújított Zsolnay-kerámiával díszített épületre, a főbejárat előtt kialakított, századfordulós hangulatot idéző Rózsakertre rengetegen kíváncsiak, akárcsak a Városliget történetét bemutató látványos, interaktív tárlatra.

- fogalmazott Baán.

A városligeti Nagyjátszótér az átadás előtti teszt napján, 2019. október 6-án Forrás: MTI/Mónus Márton

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a nagy múltú közparkban olyan korszerűen és innovatívan felszerelt, ingyenesen használható játszóteret vehettek birtokba a családok,

amely összetettsége és kalandpark jellege miatt páratlan egész Európában.

A gyerekek biztonsága érdekében a területet egy másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítés védi, amelyen öt bejáratot alakítottak ki. A mintegy ötven játszóelemet úgy válogatták össze, hogy korosztályonként fejlesszék a gyerekek képességeit.

  • Hat különféle csúszda,
  • tízfajta hinta és körhinta,
  • négyféle forgójáték,
  • három homokozó,
  • hét típusú egyéni és páros rugós játék,
  • két egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles mászókomplexum,
  • tíz földbe süllyesztett trambulin,

valamint hosszan kanyargó patak zsilipekkel és vizes játékokkal várja a gyerekeket.

Egy gyerek játszik a városligeti Nagyjátszótér átadás előtti tesztjén Forrás: MTI/Mónus Márton

A játékelemek egy része speciális, integrált kialakítású, az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt is tudnak rajtuk játszani.

A Nagyjátszótér a Városliget délkeleti részén, a Dózsa György út, Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen kapott helyet.

A Liget Budapest Projekt keretében hét új játszótér lesz a megújuló parkban. A Vakok Kertjében már tavaly megnyílt egy speciális játékokkal felszerelt játszótér. A Nagyjátszótér mellett helyet kap egy ezer négyzetméteres terepjátszótér, amely elsősorban a nagyobb iskolások számára kínál ügyességi-mozgási lehetőségeket, például mászófalat.

A városligeti tájépítészeti megújítás további ütemeiben a KRESZ-park területén helyet kap egy közlekedési tematikájú játszótér.

A Magyar Zene Háza szomszédságában zenei tematikára épülő játszóteret alakítanak ki, ahol több hangképző játékot lehet kipróbálni.

A Páva-szigeten a meglévő játszóteret felújítják, és új, tematikus elemekkel bővítik, az Új Nemzeti Galéria szomszédságában egy családi, kutyás játszóteret alakítanak ki.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Hosszú évtizedek után méltó állapotban és funkcióval kapta vissza a közönség a sokáig elhanyagolt állapotban lévő, üresen álló épületet, a Millennium Házát. A homlokzaton több tucat restaurátor munkájával újultak meg a Zsolnay díszítések,

összesen mintegy 4500 kerámiát állítottak helyre.

A belsőépítészeti kialakítás során elbontották az utólagos toldásokat, visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket alakítottak ki, természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, ahová egy, a Városligetben egyedülálló rózsakertet is telepítettek: számos rózsafaj változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát.

Padok, színes növénykiültetések tarkítják a területet, hogy az ide érkezők nyugodt környezetre leljenek: virágokkal, szökőkúttal, beszélgetésre és elcsendesedésre is alkalmas helyekkel. A kert központi része egy új Zsolnay-díszkút, mellette változatos színű és virágformájú bevezető és szegélyező ágyásokkal.

Zsolnay-díszítések a városligeti Millennium Házán a sajtóbejárás napján, 2019. október 1-jén Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Millennium Házában megnyílt kiállítás

hét állomáson keresztül mutatja be a Városliget kiemelkedő szerepét Budapest fejlődésében.

Virtuálisan lehet utazni a kontinensen elsőként, 1896-ban megnyitott Millenniumi földalatti vasúton, az érdeklődők felkereshetik a földalatti nevezetes megállóit.

Ferenc József császár királyi kocsijában utazva feltárul a hajdani Operaház, az Állatkert és az Artézi fürdő (azaz a Széchenyi fürdő) megálló. A Városliget története kiállítás 24 négyzetméteres pop-up könyvét "lapozgatva" megismerkedhetünk a Vajdahunyad vára, a korabeli Állatkert, a Széchenyi Gyógyfürdő, valamint a Műjégpálya történetével.

Új Zsolnay-szökőkút a Millennium Háza előtt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A kiállítás egyik kiemelkedő pontja a Hősök terén látható Millenniumi emlékmű egyik fő alakja, Gábriel arkangyal méretarányos mása, hiszen eddig még senkinek nem volt lehetősége a 36 méter magas oszlopon álló szoborral szemtől szembe állni.