Gulyás Gergely: A tolerancia jegyében el kell fogadni a különbségeket Európában

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. július 31. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 31-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Sopronban, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián azt mondta, a tolerancia jegyében el kell fogadni, hogy különbségek vannak Európában, ha ide el tudunk jutni, akkor az Európai Unió is hatékonyabb lesz.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely az Európa új kihívások előtt című kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, hogy az EU fölösleges belső vitákat folytat és a "Nyugat" semmilyen toleranciát nem tanúsít a másként gondolkodók iránt.

„Bizonyos területeken, egyebek mellett a migráció kérdésében azért nem értünk egyet, mert más fejlődésen ment át Kelet- és Nyugat-Európa, emellett számtalan kulturális, értékrendbeli vita is van, amelyekről nem baj, ha beszélünk, de a tolerancia jegyében el kell fogadni, hogy különbségek vannak" - mondta.

A miniszter Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak, a Fidesz alelnökének azon kérdésére, hogy Magyarországot a migrációval kapcsolatban sokszor éri az a vád, hogy nem szolidáris, azt felelte:

azok, akik ezt felemlegetik, összekeverik a szolidaritást a "butasággal".

Azt mondta, a szolidaritásnak sok formája van, és egy nyugat-európai állam migrációs politikáját sem érzi morálisan helyesebbnek, mint a magyart, amely szerint a határokat védeni kell, és a válságövezetben kell segíteni.

– mondta. Szerinte rugalmas szolidaritásra van szükség, mert a szolidaritásnak vannak értelmes formái is.

Az EU világgazdaságban betöltött szerepéről azt mondta a miniszter, hogy látszik, Ázsia szerepe meghatározó lesz a 21. században, de az EU-nak a globális versenyben való helytállása fontos.

Gulyás Gergely Forrás: MTI/Soós Lajos

„Emellett az EU-nak el kell döntenie, hogy a Brexit után szeretne-e bővülni; fel kell vennie azokat az országokat, amelyek erre alkalmasak, amelyek pedig nem, azokkal kétoldalú kapcsolatokkal kellene együttműködni" - mondta.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a klímavédelem terén Magyarország a 2030-as vállalások teljesítésében jól áll, a kibocsátáscsökkentés tekintetében a referenciaidőponthoz képest a kilencedik legjobb eredményt érjük el az EU-ban, a károsanyag-kibocsátást nézve pedig a hatodikak vagyunk.

Azt is mondta, hogy a párizsi klímaegyezményt betartani kellene, nem felmondani. Az EU a károsanyag-kibocsátás kilenc százalékáért felel a világon, a magyar kibocsátás pedig kisebb, mint az európai kibocsátás 1 százaléka.

Trócsányi László Forrás: MTI/Kovács Tamás

Trócsányi László európai parlamenti képviselő, korábbi igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy az európai egység ma is egy folyamat és "ha lelket adunk egy eseménynek", akkor - utalt az 1989. augusztus 19-i sopronpusztai történésekre - megszűnnek azok a konfliktusok, amelyek egymás megbélyegzésére irányulnak.

Azt is mondta, hogy jelenleg a jogállamiság körül is folynak viták az EU-ban a "fiatal és a régi" demokráciák között.

– mondta. Szerinte ezt a megbélyegzést Közép-Kelet-Európában sérelemként élik meg az emberek.

„Nem biztos, hogy ez az egységes Európát szolgálja, ezzel szakadékot hozunk létre" - fogalmazott.

Meglátása szerint a konfliktusok Kelet- és Nyugat-Európa között azért is vannak, mert Nyugat-Európa nincs tisztában Közép-Kelet-Európa történelmével és sajátosságaival.

- mondta a fideszes politikus.

Christian Hirte német szövetségi parlamenti képviselő, a gazdasági és energiaügyi minisztérium parlamenti államtitkára is arról beszélt, hogy nem csak Nyugat- és Kelet-Európa, de Nyugat- és Kelet-Németország között is különbség van. A politikus a különbözőségeket szintén a történelmi múlttal indokolta.

- mondta.

A politikus csatlakozott Gulyás Gergely miniszter azon álláspontjához, amely az EU-nak a világgazdaság jövőbeni szerepével kapcsolatos, annyit azonban hozzátett, hogy

technológiai ügyekben is kézben kell tartani szuverenitásunkat, amelyet csak közösen tudunk elérni.

Nikolaus Berlakovich, az Osztrák Nemzeti Tanács tagja, egykori miniszter a migrációra kitérve azt mondta, hogy az EU nem készült fel, és választ sem adott arra, hogy a külső határait hogyan védi meg.

Hozzátette, a migrációval kiderült, hogy az EU egyik gyenge pontja a szolidaritás.

- mondta.

Beszélt arról is, hogy az EU-nak a gazdasági erősödés mellett politikai súlyát is fenn kell tartania, nehogy mások azt mondják, ők is követik a briteket.

Szerinte a klímavédelem túlélési kérdés, az EU sokat tesz, de többet kell még tenni e területen.