Újabb belháború robbant ki a Momentum nevű viccpártban

Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alenöke
Vágólapra másolva!
Újabb súlyos belső ellentétre utaló információt kaptunk a Momentum Mozgalom nevezetű viccpárt háza tájáról. Egy belső levelezés alapján Soproni Tamás volt alelnök alpári stílusban támadja a párt belső akadémiájának szervezőit. Soproni alelnökként azt követően bukott meg, hogy tavaly sikertelen puccsot szervezett Fekete-Győr András Momentum-elnök ellen. A mikropárt háza táján szinte minden hónapra jut egy botrány. Legutóbb a pénzügyi igazgató távozott, miután kiderült, hogy a pártvezetés haveroknak szervezte ki a kampánytámogatásból származó tízmilliókat.
Vágólapra másolva!

Újabb súlyos belső válságra utaló képet kapott a szerkesztőségünk a Momentum Mozgalom berkeiből. Az általunk megkapott képen az látható, hogy Soproni Tamás, a mozgalom korábbi alelnöke alpári stílusban támadt neki a Momentumon belül működő akadémia több tagjának, egyes személyeket pedig egyszerűen kártevőnek nevezett.

Újabb bizonyíték, hogy továbbra is dúl a belharc a viccpártban Forrás: Origo

Úgy tudjuk, Soproninak nem az akadémia működésével van problémája, hanem azokkal a személyekkel, akik kitették a bejegyzést. A konfliktus lényege, hogy

Soproni szerint az akadémia mostani vezetői aláássák a kezdeti elképzelések megvalósulását, és a párton belüli jelenlétük inkább ismeretségnek, vagy barátságoknak és egyéni érdekeknek köszönhető, és nem annak, hogy ők lennének az alkalmas személyek.

Mindennek pedig Soproni hangot is ad belsős felületeken, ami azt mutatja, hogy továbbra is komoly ambíciói vannak a pártban.

Elnököt buktatott volna Soproni

Soproni Tamásról legutóbb akkor írtunk, amikor kiderült, hogy Fekete-Győr András elnök és Soproni Tamás alelnök egymás torkának estek. Utóbbi azon törte magát, hogy átvegye a Momentum vezetését, Fekete-Győrt pedig megbuktassa. Hogy mentsék a menthetőt, mindketten tagadták a híreket, és azt állították, hogy tökéletes a belső összhang. Még szép, hogy kamuztak. Soproni az akkori konfliktus óta a háttérbe húzódott, de úgy tűnik, a háttérből továbbra is támadja a párt jelenlegi vezetését.

Soproni Tamás újabb támadást indított. Továbbra sincs béke a Momentum háza táján Forrás: MTI/Marjai János

Pénzügyi botrány és lemondás

Nem ez az első alkalom, hogy a mozgalom belső összecsapásai nyilvánosságra kerülnek. Legutóbb a Figyelő birtokába jutott dokumentumok bizonyították, hogy az állami támogatásokat nem a pártérdek, hanem különböző családi és baráti érdekek mentén költhette el a Momentum.

A párt számos tagjának családjához vagy közvetlenül a párttagokhoz köthető cégek több tíz milliós megrendeléseket kaptak,

és a számlák sem érkeztek be a megfelelő módon az Állami Számvevőszékhez. A botrány után lemondott a párt pénzügyi igazgatója.

A viccpárt a 2018-as országgyűlési választási kampányra több mint ötszázmillió forint állami támogatást kért és kapott, melynek felhasználásával a hatályos jogszabályok szerint az Állami Számvevőszék felé kellett volna elszámolnia. Ahogy arról az Origo több alkalommal is beszámolt, a Momentum a törvény szabta határidőig nem tette közzé elszámolását a Magyar Közlönyben, és az ÁSZ által küldött hivatalos leveleket sem vették át bejelentett székhelyükön.

Ráadásul a számvevőszék munkatársainak sem adták át az elszámoláshoz szükséges igazoló dokumentumokat.

Ezért a pénzügyi ellenőrző szerv októberben felfüggesztette a párt állami támogatását. A pártnak mostanra sikerült elszámolnia, így a felfüggesztés is megszűnt.