Megvan a Dunában talált bomba, jöhet a neheze

Budapest, 2018. július 3. Robbanótestet keresnek tűzszerészek honvédségi hajóval a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd között 2018. július 3-án. A bombáról korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen. A megadott helyen nem találják a robbanótestet, a tűzszerészek azt feltételezik, hogy egy 100 kilogrammos második világháborús szovjet légibomba lapul a Duna mélyén. MTI Fotó: Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Találtak egy robbanótestet a Dunában, de annak beazonosítása csak csütörtökön reggel kezdődik meg - mondta el a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs vezetője néhány perce az Origónak. Azt Markovics Zita sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy ez az a bomba, amit reggel óta keresnek, vagy sem.
Vágólapra másolva!

A tűzszerészek tegnap este jelentették be, hogy bombát találták a Dunában.

A bombáról azonban már két hete tudtak, akkor fedezték fel.

Egészen pontosan egy magáncég vette észre a II. világháborús bombát a víz alatt, és jelezték azt a rendőrségnek.

Bombát keresnek a tűzszerészek honvédségi hajóval a Dunában az Erzsébet híd és a Lánchíd között MTI Fotó: Lakatos Péter Forrás: MTI/Lakatos Péter

Csakhogy ma jó ideig nem találták a bombát, így a korábban jelzett lezárások is elmaradtak. A lezárásokról itt olvashat, ennek van jelentősége, hiszen lesznek lezárások, minden bizonnyal csötörtökön, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mikor.

Markovics Zita elmondta: ahhoz, hogy minél kevesebb fennakadást okozzon a tűzszerészi munka, szerda reggel el kell kezdeni az egyeztetéseket a rendvédelem és az önkormányzatok képviselői között arról, milyen módon emeljék ki a robbanótestet, milyen biztonsági intézkedések lépjenek életbe, valamint, hogy mekkora területen zárják le a környéket.

A búvárok munkáját elsősorban az nehezítette, hogy a bomba a Duna egy mélyebb részén van, így gyakorlatilag csak tapogatózva tudták azt keresni.

A bombát két hete azután vették észre, hogy egy baleset után kiemeltek egy autót a vízből.