Lemondott az Index őrkutya főszerkesztője

Vágólapra másolva!
Ahogy a pártállami időket idéző megfogalmazás szól, saját kérésére távozik az Indextől Dudás Gergely főszerkesztő. Utódja Tóth-Szenesi Attila eddigi politikai rovatvezető lesz, aki bizalmi szavazást kért kollégáitól. Vagyis, amióta kiderült, hogy Simicska Lajosé az Index, elkezdődött a nyílt szétesés. Dudás néhány hete arról beszélt egy tévéműsorban, hogyha Simicska részéről nyomásgyakorlást észlel, lemond. Mivel most le is mondott, egyértelművé vált Simicska nyomásgyakorlása, a Jobbik-támogató milliárdos napi beleszólása az Index tartalmába. Az új főszerkesztő egyébként Simicska bizalmi embere, Simicska utasításai eddig is Tóth-Szenesin keresztül jutottak el az Indexhez. Információnk szerint hamarosan több újságíró is távozik az Indextől.
Vágólapra másolva!

Felmondott Dudás Gergely, az Index főszerkesztője – jelentette be kedden délután a kiadó Index.hu Zrt - írta a kreativ.hu

„A pár héttel ezelőtti tulajdonosváltás egyszerre jelent kicsit szerencsétlen és könnyen félremagyarázható hátteret a hosszabb ideje fontolgatott döntésemnek, illetve egy új fejezet lehetőségét a szerkesztőségnek is. Amihez én nagyon sok sikert kívánok, de az elmúlt időszakban – bármekkora közhely is – az új kihívások már jobban eluralták a gondolataimat, mint az Index, így pedig nem lehet mégolyan jó csapatot sem vezetni" – fogalmaz Dudás a közleményben.

13 éve dolgozott az Indexnél, korábban gazdasági rovatvezető és főszerkesztő-helyettes is volt.

Simicska Lajos bevonulása után Dudás így magyarázkodott: "Márpedig az Index nemcsak jó újság – elnézést a szerénytelenségért –, hanem a mai beszűkült magyar nyilvánosság egyik legfontosabb eleme, a néhány utolsó, műhelymunkára, valódi oknyomozásra, a kormányzat, a hatalom ellenőrzésére, a klasszikus őrkutya szerepre képes szerkesztőség egyike."

Simicska bizalmi embere lehet az új főszerkesztő

Dudás utódjául Pusztay András lapigazgató a vezető szerkesztőkkel egyeztetve Tóth-Szenesi Attilát, a politikai rovat vezetőjét kérte fel, aki elfogadta a júniustól érvényes megbízást, de az Index hagyományainak megfelelően bizalmi szavazást kért a szerkesztőségi bejelentésen. Ez elektronikusan zajlik és 24 órán keresztül tart, így szerdán délután ér véget.

Az 1970-ben született szakember régi indexes, 2002-ben érkezett a laphoz, azelőtt a Reggeli Délvilág és a Délmagyarország újságírója volt Szegeden. 2004-ben Minőségi Újságírásért díjat kapott az MSZP zárt kampányértekezletéről beszámoló cikkéért, csaknem

hét éve politikai rovatvezető a portálnál.

Tóth-Szenesi szeretne továbbra is részt venni a napi szerkesztésben, és úgy fogalmazott: „Az Index marad, ami volt: független, szórakoztató, megbízható és hiteles hírújság." Vagyis, továbbra is azt hajtogatják, hogy a Jobbikot birtokló Simicska Lajos lapja, az Index (ahol egyre több a Jobbiknak hízelgő írás) független. Tóth-Szenesi egyébként Simicska bizalma embere. Simicska utasításai - amit rendszerint Fonyó Károly közvetített - eddig is Tóth-Szenesin keresztül jutottak el az Indexhez.

Korábban ezt mondta Dudás

Dudás a tulajdonosváltáskor az ATV műsorában azt mondta,

feláll, ha nyomásgyakorlási kísérletet érzékel.

A szerkesztőségnek tartott kedd délutáni bejelentésen az egyik újságíró rá is kérdezett, ehhez van-e a köze a lépésnek. „Szerintem egy újságíró nem válaszolhat mást erre a kérdésre, minthogy feláll, ha nem szakmai szempontok alapján kell végeznie a munkáját. Ez viszont nem jelenti azt, hogy más okból nem állhat fel soha többet" – hangzott erre a kitérő válasz. Miután néhány hete arról beszélt, hogyha Simicskától utasítás érkezik, lemond, nyilvánvaló, hogy érkezett utasítás Simicskától.

Úgy tudjuk, hogy hamarosan több újságíró is felmond és távozik az Indextől.