Rétvári: Az egészséges menzák hozzájárulnak az egészséges életmódhoz

A Gulág Virágai Bujtás Merdzsán GULAG Emlékév Nemzeti Színház Rétvári Bence Sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, a megreformált közétkeztetés nagyban hozzájárul az egészséges életmód kialakításához, így emelve az egészségben eltöltött évek számát.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) "Élj könnyebben!" kampányának díjátadó ünnepségén azt mondta,

az egészséges életmódra nevelést gyerekkorban kell elkezdeni,

és a kormány az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, ami ehhez járult hozzá.

Az államtitkár ezek között említette többek között a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának csökkentését, a csipszadó és az általános iskolákban a mindennapos testnevelés bevezetését.

Rétvári Bence Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Szerinte Magyarország azonban még mindig elmaradásban van az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott tej- és zöldségfogyasztási szinttől.

Rétvári Bence megjegyezte, a közétkeztetés napi költségkeretét 350 forintról 550 forintra emelték, és 2010 és 2016 között 99 ezerről

318 ezerre nőtt azon gyerekek száma, akik ingyenes étkeztetésben vesznek részt.

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója az intézet által életre hívott kampányról azt mondta, a programmal ahhoz szerettek volna hozzájárulni, hogy a gyerekek, a szülők és a pedagógusok is megértsék, a közétkeztetés megreformálása jó célokat szolgál, és ami egészséges az lehet finom is.

A tavaly novemberben indult "Élj könnyebben!" kampányban az általános iskolás osztály segítségével keresték a top50 menzaételt, valamint az "év közétkeztetője" címért lehetett pályázni.

A top10 leves versenyében a hansági gulyásleves, a top30 főétel kategóriában a sajtos spagetti, a top10 desszert kategóriában pedig a mézes kocka kapta a legtöbb szavazatot.

Azon osztályok közül, amelyek részt vettek a menzabírálaton tizenhárman

100 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt nyertek osztályonként.

A megfőzött ételek receptjei megtalálhatóak a www.merokanal.hu internetes oldalon.

Székely Levente, a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója egy a témában készült felmérést ismertetve elmondta, az 500-500 fős szülők és gyerekek megkérdezésén alapuló felmérésből kiderült, hogy a tanulók 15 százaléka nagyon jóként, 62 százaléka pedig jóként jellemezte az iskolai ebédet.