Magyarázkodhat a Jobbik a konzultációja miatt

Dúró Dóra
Győr, 2016. április 15. Dúró Dóra parlamenti frakcióvezető-helyettes a Jobbik Valódi nemzeti konzultáció elnevezésű országjárásának keretében megrendezett lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón 2016. április 15-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Már az adatvédelmi hatóság vizsgálja a Jobbik levélkampánya, a "valódi nemzeti konzultáció" adatkezelési gyakorlatát, miután a hivatalhoz beadvány érkezett az ügyben. Az Origo is megírta: egy egyesületen keresztül kérdezi a Jobbik az embereket, és adatkezelési gyakorlatuk kérdéseket vet fel.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) az a beadvány, amely a Jobbik "valódi nemzeti konzultációját" kifogásolja - erősítette meg a hatóság.

A NAIH közölte, hogy folyik vizsgálat az ügyben, de sem a bejelentőről, sem az eljárásról egyelőre nem nyilatkoznak.

Korábban az Origo írta meg, hogy ténylegesen nem a párt bonyolítja a "valódi nemzeti konzultáció" levelezését és az adatfeldolgozást, hanem egy friss egyesület. A Híd a Nemzetért Egyesületet ózdi székhellyel hozták létre, elnöke Dúró Dóra, a párt frakcióvezető-helyettese.

Dúró Dóra a Jobbik "valódi nemzeti konzultációjának" lakossági fórumán Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Dúró Dóra akkor azt mondta, hogy azért hozták létre tavasszal az egyesületet, mert az Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal folytatott egyeztetést követően ezt találták jogilag a legegyszerűbb megoldásnak.

Bár az egyesület elvileg harmadik félnek nem adhatja ki a leveleket visszaküldők személyes adatait, felvetődik a kérdés:

mi garantálja, hogy a Jobbik prominense által vezetett egyesülettől nem kerülnek az adatok a párthoz?

Az Origo azt is megírta: a konzultációs levélben szereplő adatkezelési nyilatkozat szerint akár pénzgyűjtés céljából is megkereshetik az aláírókat.