Furcsa részletek a Jobbik konzultációja körül

Vágólapra másolva!
Kizárólag a jobbikos nemzeti konzultációról kapnak híreket, tájékoztatást azok, akik megadják személyes adataikat a párt által létrehozott szervezetnek - ezt állította hétfői sajtótájékoztatóján Dúró Dóra a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a konzultációt készítő egyesület elnöke. Ennek ellentmond a konzultációs levélben szereplő adatkezelési nyilatkozat. E szerint akár pénzgyűjtés céljából is megkereshetik az aláírókat. 
Vágólapra másolva!

Mint azt az Origo megírta, egy ismeretlen, újonnan létrehozott egyesület bonyolítja majd le a Jobbik konzultációs levelezését, amelyet „valódi nemzeti konzultációnak” nevezett el az ellenzéki párt.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, aki egyben az egyesület elnöke is, azt mondta, valóban egy újonnan bejegyzett egyesületről van szó, az egyesület létrehozásáról egyeztettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósággal, a kiküldött konzultációs levelekben feltüntetik az egyesületet, nem titkolják, hogy a Jobbik kezdeményezéséről van szó, és a kérdőív visszaküldőinek nem kötelező megadni a személyes adataikat. Azt állítják, hogy az egyesület nem ad át semmilyen adatot a pártnak, hiába a frakcióvezető-helyettes az egyesület elnöke. Az egyesület többi tagjáról egyelőre semmit nem tudni.

Dúró Dóra a tegnapi sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a konzultációban nem szerepel vonalkód, és a személyes adatok megadása is csak választható, de ha a választópolgár megadja adatait, akkor is

csak a konzultációval kapcsolatos hírekről lehet értesíteni.

A konzultációs levélben szereplő adatkezelési nyilatkozat azonban nem egészen erről szól: az alapján ugyanis az aláíró hozzájárul, hogy „a Híd a Nemzetért Egyesület (...) további kapcsolattartás, véleménykérés, választási és egyéb tájékoztatás, adománygyűjtés céljából, az adatkezeléshez tett hozzájáruló nyilatkozat visszavonásáig kezelje."

Valójában tehát az adataikat megadó állampolgárokat az egyesület nemcsak a konzultáció kapcsán, hanem

választási, vagy egyéb tájékoztatás, illetve pénzgyűjtés céljából is megkereshetné a jövőben.