Ismeretlen egyesületen keresztül kérdezi a Jobbik az embereket

Dúró Dóra
Győr, 2016. április 15. Dúró Dóra parlamenti frakcióvezető-helyettes a Jobbik Valódi nemzeti konzultáció elnevezésű országjárásának keretében megrendezett lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón 2016. április 15-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Jobbik nemzeti konzultációjának keretében hétfőn kezdték el postázni a leveleket, de ténylegesen nem a párt bonyolítja a levelezést és az adatfeldolgozást, hanem egy frissen létrehozott egyesület. 
Vágólapra másolva!

Egy ismeretlen, újonnan létrehozott egyesület bonyolítja majd le a Jobbik levelezését, amelyet „Valódi Nemzeti Konzultációnak” nevez az ellenzéki párt. A Híd a Nemzetért Egyesületet ózdi székhellyel hozták létre, és annyira új, hogy egyelőre semmi nyoma sincsen. Az egyesület elnöke Dúró Dóra. Mellesleg Ózd polgármestere is a jobbikos Janiczak Dávid.

Dúró Dora frakcióvezető-helyettes az elnöke annak az egyesületnek, amely a Jobbik nemzeti konzultációját bonyolítja Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Jobbik frakcióvezető-helyettese az Origo kérdésére megerősítette, hogy valóban egy újonnan bejegyzett egyesületről van szó. Mint fogalmazott,

mintha a Jobbik küldené ki a mintegy négymillió kérdőívet, minden háztartásba egyet. Hozzátette: az egyesület létrehozásáról egyeztettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósággal, továbbá a kiküldött konzultációs levelekben is feltüntetik az egyesületet, de nem titkolják, hogy a Jobbik kezdeményezéséről van szó, és a kérdőív visszaküldőinek nem kötelező megadni a személyes adataikat.

Az azonban adatvédelmi szempontból aggályos, mi lesz azoknak az adataival, akik mégis megadják őket. Elvileg harmadik személynek a személyes adatok nem adhatók ki az adat tulajdonosának beleegyezése nélkül. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint az egyesület használja majd föl őket, elsősorban arra, hogy értesítéseket küldjenek a konzultáció legfrissebb híreiről. A leveleket november végéig lehet visszaküldeni.

Ám az ettől még

kérdéses, mi garantálja azt, hogy egy olyan egyesülettől, amelynek a Jobbik egyik prominense, parlamenti képviselője az elnöke, nem kerülnek egyenes úton az adatok magához a párthoz.

A nemzeti konzultációt már év elején bejelentette Vona Gábor, a Jobbik elnöke, akkor augusztus végére, szeptember elejére tervezték a levelek kiküldését, de szombaton azt mondta: a kvótareferendum miatt inkább elhalasztották a kezdést. Év eleje óta állítása szerint lezajlott az első szakasz, de konkrét eredményekről nem számolt be eddig a pártvezetés.