Gyárfás nem akar Kiss László újabb ügyéről beszélni

Kiss László, Gyárfás Tamás
Budapest, 2016. január 14. Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (j) az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem kívánok ezzel foglalkozni, Kiss László már nem szövetségi kapitány - ezt mondta Gyárfás Tamás az Origónak azzal kapcsolatban, hogy megszólalt Kiss újabb áldozata. A TV2 Tények című műsorának adott exkluzív interjút az asszony, aki azt mondta, az úszók volt szövetségi kapitánya őt is megpróbálta megerőszakolni. Már a börtönbüntetése után.
Vágólapra másolva!

Nem kommentálta az Origónak Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, hogy újabb nő vallott a volt szövetségi kapitány erőszakos múltjáról.

Azt mondta, Kiss már nem szövetségi kapitány, ő pedig nem foglalkozik többet vele.

A 16 éves Hámori Magdolna a Spartacusban úszott. Kiss László volt az edzője. Esti gimnáziumba járt, és négy órában az egyesület úszóóvodájában is dolgozott. A ma Olaszországban élő asszony azt állította a Tények interjújában, ott tudta meg, hogy Kiss csoportos nemi erőszak miatt börtönben ült. Arról is beszélt, hogy vele is próbálkozott.

- mesélte, majd azzal folytatta, Kiss kergetni kezdte az asztal körül, ő viszont nem hagyta magát, sőt meg is fenyegette. Közölte az edzőjével, hogy ha egy ujjal is hozzányúl, az egész uszoda megtudja. Erre Kiss föladta, és kiment, Hámori Magdolna pedig abbahagyta az úszást.

Kiss László újabb áldozata Forrás: TV2

Lefogta a nőt és közösült vele

A Kiss László-botrány áprilisban robbant ki, amikor a Privát kopó megírta, iratokkal is bizonyítani tudja, hogy 1961-ben Kiss két csapattársával együtt megerőszakolt valakit. Azt írta, Kiss lefogott egy Zsuzsanna nevű fiatalt nőt, és közösült vele.

A nőt akkoriban az FTC-ben sportoló Kiss egyik társa, L. László csalta fel a másik úszó, V. Lajos lakásába. L. László megpróbált csókolózni vele, de amikor ellenállt, közölte vele, hogy addig nem engedi ki a lakásból, amíg nem történik meg. Közben L. beengedte V.-t és Kisst, és hárman együttes erővel megtámadták és megerőszakolták.

"A sértett karjait V. a hátán összefogta, majd a száját befogta, őt ledöntve tartotta, L. pedig a sértettre nehezedve, annak lábait szétfeszítve, közösült vele. Ezután Kiss László fogta le a sértett kezét, illetve befogta a száját, V. pedig fokról fokra átvette L. helyét, majd ő is közösült a sértettel. Eközben (...) Zsuzsanna rosszul lett, így ellenállásától nem kellett tovább tartani, és ezért Kiss László fokozatosan elengedte őt, majd sorra kerülve közösült az elernyedt sértettel. Amikor a sértett feleszmélt, és megmosdott, újból rájött a rosszullét, úgyhogy V. és Kiss László idegcsillapítót is adtak neki. (…)” - ez áll a bírósági ítéletben.

Három évet ült börtönben

A bíróság első fokon folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt Kisst 5, L.-t és V.-t 4-4 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az elkövetők fellebbeztek, másodfokon L.-t 3 év 2 hónap, V.-t 2 év, míg Kiss Lászlót 3 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Kiss Nagyfán töltötte büntetését. Még egy nő megerőszakolásával megvádolták, de abban nem találták bűnösnek.

Az Origo azonnal felhívta Kiss Lászlót, aki azt mondta, épp az ügyvédjéhez tart. Akkor még nem mondott semmit. Gyárfás Tamás pedig levélben válaszolt a hírre, amit a Privát Kopónak küldött el válaszként.

Budapest, 2016. január 14. Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya és Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke (j) az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését. Az ifjú korában elkövetettek elévültek, ha egy bűnös lerótta büntetését, akkor joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba. Kiss László a mögöttünk lévő fél évszázadban a maga területén egyedit alkotott, szinte rendelkezik mindazzal a kitüntetéssel, amelyet egy sportvezető kaphat, különböző kormányok ismerték el egyedi értékű teljesítményét. Tanítványai közül az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, az olimpiai bajnok Kovács Ági, a világbajnok Cseh László, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Güttler Károly emelkedik ki, de kapitányként is sikert sikerre halmozott. Tény, hogy a szerkesztői szabadság végtelen, személy szerint tehát csak kérhetem, javasolhatom, hogy a magyar sportban, de ugyanúgy a közéletben nagy tekintélyű Kiss László személyét ne árnyékolják be."

Ugyanakkor a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) még aznap közölte, hogy összeül az elnökség, aztán az edzőbizottság is Kiss László vezetésével, hogy megvitassa az ügyet. Az edzők kiálltak a szövetségi kapitány mellett.

Kiss László újságírók között Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiss később a Népszabadságnak azt nyilatkozta, méltatlan lenne, ha 55 év után elkezdene magyarázkodni, és mivel az ítélet nyilvánosságra került, valószínűleg nem is adnának hitelt a szavainak.

"Beszélhetnénk persze arról, hogy 1961-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható. (...) Mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltott el – az ítéletbe foglalt bűnöm ellenére sem –, hogy gyerekekkel foglalkozzak, kaptam egy új esélyt, és én éltem vele".

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke az edzők szerdai döntése után azt mondta az Origónak, hogy mindkét szavazás nyílt volt, a jelenlévők egyhangúan szavaztak, vita nem volt, csak utólag beszélgettek róla hosszan. Arról is beszélt, ha 1964-ben kérdezik meg, hogy javasolja-e Kiss Lászlót edzőnek, akkor másképpen foglal állást,

Kiss lemondása viszont akkor még fel sem merült.

- mondta akkor Gyárfás Tamás, ugyanakkor az ATV-nek adott interjújában kiemelte, mindenki tudott erről, csak éppen senki sem beszélt róla. Ugyanakkor elismerte, hogy hibáztak, akik lehetőséget adtak Kissnek, de azt mondta, kétszer elítélni senkit sem lehet.

Azonnal aláírás indult Kiss László lemondásáért, aki csütörtökön bejelentette, hogy nem marad szövetségi kapitány. Közleményében ezzel indokolta a döntést:

Leverik Kiss László nevét a százhalombattai uszodáról Fotó: Polyák Attila - Origo

Százhalombatta tiszteletbeli alpolgármesteri címéről is lemondott azon a napon, amikor leszedték a nevét a róla elnevezett sportuszodáról. Ugyanakkor Kiss akkor még tagadta, hogy erőszakoskodott volna a nővel:

Azt írta, az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, és keresi a perújítás lehetőségét is.

Aztán arról volt szó, hogy az ítéletben megnevezett Takáts Zsuzsanna nevű áldozat már nem is él, de amikor májusban interjút adott az RTL Klubnak, Kiss bocsánatkérésre kényszerült. Hatalmas virágcsokorral kért elnézést a nőtől amiatt, amit fiatalkorában vele tett. Akkor arról beszélt, a börtönben más ember lett belőle. Hámori Magdolna viszont a TV2 Tényeknek már egy olyan bűncselekmény-kísérletet említett, amit a büntetés letöltése után követett el, edzőként.