Hűtlen kezeléssel gyanúsítják az Operaház volt főigazgatóját

opera, operaház, a Magyar Állami Operaház nézőtere
Budapest, 2009. szeptember 24. A Magyar Állami Operaház nézőtere, a kupolában Lotz Károly: A Zene megdicsőülése című alkotásával. 2009. szeptember 27-én 125 éves évfordulóját ünnepli az intézmény, amelynek ünnepélyes megnyitására 1884. szeptember 27-én került sor I. Ferenc József császár jelenlétében. Az Operaház neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján, gazdagon díszített belső tereinek kialakításában olyan neves magyar művészek működtek közre, mint Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját a Nemzeti Adó és Vámhivatal - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök esti híradójában.
Vágólapra másolva!

A híradóban azt mondták: a Magyar Állami Operaház a saját tulajdonában álló Budapesti Operabarát Alapítványtól nyolcmillió forintért rendelte meg 2008-ban az október 23-i ünnepi előadást. A megbízást az alapítvány alvállalkozóknak adta tovább.

Hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját a Nemzeti Adó és Vámhivatal Forrás: MTI/Kollányi Péter

Indokolatlanul nagy fizetség

A NAV szerint a díszelőadásért az Operaház "indokolatlanul sokat fizetett, azt mintegy másfél millió forinttal kevesebből is ki lehetett volna hozni". A NAV kilenc másik szerződést is talált a Magyar Állami Operaház 2008-as gazdálkodásában, amelyeket a pénzügyi nyomozók indokolatlannak vagy túlárazottnak tartanak. A hatóság szerint ezek összesen tízmillió forint kárt okoztak az Operaháznak.

A kifogásolt szerződések miatt az intézmény akkori főigazgatója, Vass Lajos és gazdasági helyettese ellen a NAV büntetőeljárást indított.

Tagadják a bűncselekményt

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Híradóban azt mondta: a gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetését tagadták és a gyanúsítással szemben panaszt jelentettek be.

Az illetékes kerületi ügyészség az iratokat felülvizsgálva megállapította, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúját a beszerzett bizonyítékok alátámasztják, így a gyanúsítotti kihallgatások törvényesek és megalapozottak voltak - tette hozzá.
A volt főigazgató ügyvédje, Bárándy Péter szerint a megbízási szerződések konkrét feladatokról szóltak, amelyeket az alapítvány el is végzett.

Vádak és feljelentés

Vass Lajos - aki a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány idején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára volt - 2006-ban miniszteri biztosként került az Operaház élére. 2007-től 2010-ig főigazgatóként irányította az intézményt. Az Operaház akkori gazdálkodása miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett feljelentést 2012-ben.

A Magyar Állami Operaház volt főigazgatóját és gazdasági helyettesét a NAV folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele a büntető törvénykönyv szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés - hangzott el a Híradóban.