Hazugsággal vádolják Matolcsy Györgyöt

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Az Együtt szerint Matolcsy Györgynek távoznia kell a közéletből, mert hazudott és csalt a vagyonnyilatkozatával. A jegybank elnöke nem tüntette fel a nyilatkozatában az MNB alapítványaiban betöltött tisztségei után járó tiszteletdíjat, érvelése szerint azért, mert azt jótékony célra ajánlotta fel, tehát nem számít elkölthető jövedelemnek.
Vágólapra másolva!

Pápa Levente, az Együtt alelnöke közleményében azt írta, pártja vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez a jegybankelnök ellen, és azt követeli, hogy a Fidesz tegye lehetővé az MNB felügyelőbizottságának felállítását. Hozzátette: annak a gyanúja is felmerül, hogy a nemzeti bank létrehozott alapítványai azért kellettek, hogy a vezetők megkerüljék a bérplafont.

Havi 1,2 millió forint

Az Együtt közleménye utal arra, hogy a Magyar Narancs szerint Matolcsy György nem szerepelteti vagyonnyilatkozatában a jegybank két alapítványából származó, havi 1,2 millió forintot kitevő jövedelmét arra hivatkozva, hogy azt jótékony célra ajánlotta föl. Az MNB vezetőjének érvelése azonban ellentmond a vonatkozó törvényi szabályozásnak, amely szerint minden adóköteles jövedelmet be kell vallania, függetlenül attól, hogy azt mire fordítja - szögezte le Pápa Levente.

Nem elkölthető, mert elköltötte

Matolcsy György a jegybank két alapítványában tölt be tisztséget, emlékeztet a Magyar Narancs: a PA Domus Animae Alapítvány kuratóriumának elnöke (2014-ben havi 710 ezerért), a PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának pedig (havi 508 ezerért) a tagja. Korábbi nyilatkozatai szerint tiszteletdíjait az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak (amit március végén a kormány felszámolt), illetve a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó által vezetett Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványnak utalja.

A már elköltött jövedelem nem elkölthető Forrás: MTI/Soós Lajos

"Csodálkoznánk, ha az adóhivatal elfogadna olyan érvelést, mely szerint az szja-bevallásból azért hiányoznak jövedelemtételek, mert azokat jótékony célra ajánlották fel, s így az adózónak elkölthető jövedelme valójában nem is keletkezett" - jegyzi meg a lap.

Elfeledkezett róluk

A jegybank alelnöke, Gerhardt Ferenc pedig nem csak a jövedelme egy részéről, de néhány munkahelyéről is megfeledkezett a Magyar Narancs szerint. Az MNB ugyanis azt nyilatkozta, hogy az alelnök egy Pallas Athéné alapítványban sem tölt be tisztséget, az alapító okiratok tanúsága szerint viszont a PA Domus Concordiae Alapítvány és a PA Domus Mentis Alapítvány felügyelőbizottságának az elnöke. A jegybank ráadásul tavaly még közleményt adott arról, a jegybanki tisztviselők milyen jótékony célra ajánlják fel az alapítványokból származó tiszteletdíjaikat, ezen a listán Gerhardt Ferenc is szerepel.