Egy nap után váltott főszerkesztőt a HVG

Vágólapra másolva!
Kedden számoltunk be arról, hogy január 1-től Sztaniszláv András lesz a HVG és a hvg.hu főszerkesztője. A kiadó szerkesztőségi nyomásra most visszakozott a kinevezéstől.
Vágólapra másolva!

Szerkesztőségi nyomásra a HVG Kiadó Zrt. vezérigazgatója, Szauer Péter megváltoztatta döntését és mégsem nevezi ki Sztaniszláv Andrást. A kiadó vezetője és a januártól integráltan működő szerkesztőség megállapodott arról, hogy egy átmeneti időre négyfős közös szerkesztőbizottság irányítja majd a lapot és a szájtot.

A szerkesztőbizottság tagja Jakus Ibolya, Neizer Anita, Juhász Gábor és Nagy Iván Zsolt. A megállapodás értelmében az integrált főszerkesztő kinevezéséig tart a testület mandátuma.

Sztaniszláv András korábban Szekeres Imre sajtósaként dolgozott, szlovákiai bejegyzésű cégét pedig Welsz Tamásnak adta el. A szerkesztőség úgy döntött, nem szeretnének vele dolgozni. A szerkesztőségben 36-an szavaztak Sztaniszláv András ellen, 7-en tartózkodtak, 7-en pedig nem akartak lázadni.

A HVG-t az elmúlt években nem kerülték el a kisebb-nagyobb botrányok sem: Gavra Gábor főszerkesztőnek például azért kellett távoznia, mert a lap által tavaly október közepén közreadott bajai választási csalásról szóló videóról kiderült, hogy a szereplői csak eljátszották az eseményt. Akkor a HVG főszerkesztője az MSZP frakció kommunikációs igazgatójától vette át a manipulált felvételt. Gavra Gábornak szakmai és etikai hibák miatt kellett felállnia.