Jogellenesen különítették el a roma gyerekeket Gyöngyöspatán

Gyöngyöspata, riport, Eszes Tamás halálának másnapján
Vágólapra másolva!
Jogellenesen különítették el a cigány és a nem cigány gyerekeket a gyöngyöspatai általános iskolában – hagyta helyben és emelte jogerőre másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet - közölte a pert nyert Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány. A roma gyerekek egyébként alacsonyabb szintű oktatásban részesültek 
Vágólapra másolva!

Az alapítvány 2011 októberében indított pert a jobbikos vezetésű gyöngyöspatai önkormányzat, illetve a község által fenntartott általános iskola ellen. Szerintük az intézményben osztályonként és az épületben is elkülönítették a cigány és nem cigány gyerekeket. Diszkriminálták őket a napközi ellátás, az úszásoktatás és az iskolai ünnepségek során is. Továbbá, már az iskolai beiratkozás alkalmával is úgy osztották be őket, hogy a cigányok szegregált osztályba kerüljenek.

Nem tudták, hogy kik a roma tanulók

Az alperesek - az önkormányzat és az iskola – a többi között azt közölték az elsőfokú eljárás során, hogy nem rendelkeznek adatokkal a tanulók etnikai hovatartozásáról. Az iskola ilyen tartalmú nyilatkozatot senkitől sem kérhet, ezért nem is különíthették el a cigány gyerekeket. Hangsúlyozták azt is, hogy beiratkozáskor az érkezési sorrend dönti el, hogy milyen osztályba kerül a tanuló.

Roma fiatalok Gyöngyöspatán Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az alperesek jogi képviselői szerint az alapítvány csak politikai tőkét akar kovácsolni az ügyből, politikai előítélet motiválja, hiszen csak azután nyújtották be a keresetet, hogy 2011 júliusában jobbikos polgármester került a község élére.

A bíróság nem hitt az iskolának

Az ítélőtábla másodfokú, jogerős ítélete az Egri Törvényszék 2012. decemberi elsőfokú döntését emelte jogerőre. Az elsőfokú ítélet a jogellenes elkülönítés megszüntetésére kötelezte a fenntartót, illetve az iskolát. Az elsőfokú bíróság szóbeli indoklásában hangsúlyozta: a politikai hivatkozásokat elvetette, csupán az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről szóló törvények alapján hozta meg ítéletét. Megállapította, hogy az iskola igazgatója tisztában volt a gyerekek etnikai hátterével, hiszen egy korábbi, az Oktatási Hivatal által végzett ellenőrzés során osztályonként tudta közölni a roma gyerekek számát.

A politikai hivatkozásokat elvetették (képünk illusztráció) Fotó: Hajdú D. András [origo]

Abban a tekintetben viszont az elsőfokú bíróság nem adott helyt a felperes keresetének, hogy a napközi ellátás, az úszásoktatás, illetve az iskolai ünnepségek során is megvalósult volna az elkülönítés.

Az ombudsman már korábban jelezte a jogsértést

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány közölte: Kállai Ernő kisebbségi ombudsman már 2011 tavaszán megállapította a jogsértést, és nyomatékosan kérte, hogy számolják fel a szegregációt az iskolában. Az alapítvány szerint az ombudsmani ajánlást semmibe vették, és továbbra is elkülönítve oktatták a cigány gyerekeket az iskola csak számukra fenntartott alsó szintjén. A közlemény kitért arra is, hogy az iskolában - a vezetőség állítása szerint - a 2012-es tanévtől a földszinten tanuló roma gyerekek tíz százalékát integrálták az emeleten lévő osztályokba, megnyitották a napközit, az úszásoktatást számukra, amivel az alapítvány szerint hallgatólagosan elismerték a szegregációt, bár a tárgyalás során végig tagadták.

Lerágott csont?

A Juhász Oszkár vezette önkormányzatot és annak iskoláját a Jobbik képviselőjelöltje, Pápai Ákos ügyvéd képviselte, ami azonban igazán meglepő, hogy ugyanezzel az ügyvéddel képviseltette magát a másodfokú eljárásban a Klik is - olvasható a civil szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere az MTI kérdésére elmondta: az ítéletet még nem látta, ezért nem is kívánja kommentálni, de véleménye szerint „lerágott csontról, nem nagy horderejű ügyről” van szó. Pápai Ákos pedig azt mondta, hogy a peres eljárás negatív hatásai pedig már érezhetők az iskolában. Sok szülő Gyöngyösre íratta be a gyerekét - tette hozzá -, ezért jövőre évfolyamonként már csak egy-egy osztály indul, így lényegében értelmét is veszíti a szegregációs vád.