Lázár nem nézi Csányi és Simicska érdekeit

Lázár János felfüggesztené a norvég civil alap támogatásait
Interjú Lázár Jánossal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjével az új parlament megalakulásának egy éves évfordulóján. Újságíró: Szabó András
Vágólapra másolva!
Jelentős, 212 milliárd forint plusztámogatást kap a következő hat évben az agrárium, de a kormány a kis- és közepes vállalkozásoknak kedvezne inkább. Így az 1200 hektár feletti gazdálkodók nem kapnak területalapú támogatást. Lázár Jánost az sem érdekli, ha ezzel Csányi Sándor vagy Simicska Lajos érdekei sérülnek.
Vágólapra másolva!

Lesznek vesztesei is az agrártámogatások elosztásának: a nagy területen gazdálkodók már nem jutnak földjük után területalapú támogatáshoz az EU-tól – jelentette be Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető minisztert az sem érdekli, ha ezzel a kormány olyan nagygazdálkodók érdekeit sérti, mint például Csányi Sándor vagy Simicska Lajos.

Több pénz a kicsiknek

Jövőre 212 milliárd forint plusztámogatást kap az agárágazat. Az elosztás elve a több támogatás több munkahely lesz, ugyanis a kormány célja, hogy a jelenlegi 195 ezer helyett a jövőben 5-600 ezer ember éljen meg az agráriumból. A pluszpénz önmagában 50-70 ezer család számára biztosít a tervek szerint megélhetést.

Lázár János: A kormány a kisvállalkozásokat segítené a nagygazdákkal – például Csányi Sándorral és Simicska Lajossal – szemben Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A vesztesekről szólva Lázár János elmondta, ők az 1200 hektár felett növénytermesztéssel, alacsony foglalkoztatással bíró nagyüzemek lesznek. Így a nagygazdálkodók, mint például Csányi Sándor és Simicska Lajos érdekeit a kormánynak nem áll módjában figyelembe venni – mondta a miniszter. Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési tárca vezetője hozzátette: ellenőrizni fogják, nehogy valaki a több ezer hektárnyi földterületét elaprózza, és így próbáljon mégis támogatáshoz jutni.

Ezer milliárdnál is több pénz

Fazekas Sándor a mezőgazdaság átalakításáról azt mondta, a kormány célja, hogy az agrárium népességmegtartó ereje növekedjen. Jelezte azt is, hogy az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodást egy hónapon belül aláírják.

Fazekas Sándor fontosnak tartja az agrárium népességmegtartó erejét Forrás: MTI/Kovács Attila

Ez pedig azt jelenti, hogy 2014 őszén már kiírják az első pályázatokat. A két miniszter tájékoztatóján az is elhangzott: a kohéziós alapokban 7200 milliárd forint áll majd Magyarország rendelkezésére, míg vidékfejlesztésre 1100 milliárd forint hívható le.